ویروس شناسی

ارتباط ریه و کرونا چیست؟ کرونا با ریه انسان چه می‌کند؟

ریه و کرونا

ریه و کرونا بطور مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند. علت اصلی کشندگی ویروس کرونا این است که در پی ابتلا به این ویروس ریه درگیر آن خواهد شد. درحقیقت ویرس کرونا با از بین بردن بافت ریه و ایجاد اختلال در تنفس، سبب مرگ فرد بیمار خواهد شد. همانطورکه می‌دانید یکی از مهم‌ترین علائم کرونا سرفه‌های خشک است که نشان از درگیری ریه با این بیماری دارد.
همواره این سؤال وجود دارد که ویروس کرونا با ریه انسان چه می‌کند؟ چرا برخی افراد این بیماری را بسیار ساده از سرمی‌گذرانند و برخی دیگر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا می‌میرند؟
برای پاسخ دادن به این سؤالات قصد داریم که در این مقاله بیماری کرونا را به‌صورت مرحله به مرحله بررسی نماییم. سپس به بررسی نحوه ایجاد مشکلات تنفسی توسط کرونا و مسیری که این ویروس در ریه طی می‌کند بپردازیم.

بررسی انواع بیماری کرونا

برای بررسی ارتباط ریه و کرونا و این موضوع که چطور ویروس کرونا سبب از بین رفتن ریه و مرگ خواهد شد؛ مراحل کرونا را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد. البته می‌توان به جای لفظ مراحل بیماری از واژه انواع بیماری کرونا نیز استفاده کرد.
حتماً می‌‍‌دانید که این بیماری دارای یک دوره کومون یا نهفتگی است. همچنین این بیماری دارای سه نوع حفیف، شدید و وخیم است. در ادامه این مطلب به بررسی این سه نوع از بیماری کرونا خواهیم پرداخت.

دوره نهفتگی یا کمون

دوره نهفتگی یا کمون دوره‌ای است که عفونت ویروسی وارد بدن شما می‌شود و سلول‌های بدن شما را آلوده می‌کند. ویروس کرونا یا کووید ۱۹ از راه قطرات تنفسی وار بدن انسان می‌شود. این ویروس شروع روند آلوده کردن را با سلول‌های گلو و راه‌های ورود هوا به بدن شروع می‌کند. با آلوده شدن این سلول‌ها به ویروس کرونا آن‌ها عملاً به کارخانه تولید این ویروس تبدیل می‌شوند.
در این مرحله فرد بیمار نیست و تنها ناقل است. از همین رو می‌تواند اصلاً علائمی از خود نشان ندهد. دوره کمون اغلب بین ۲ تا ۱۴ روز است. اما علائم بطور متوسط در ۵ روز اول بروز پیدا می‌کنند.

بیماری خفیف

بیماری خفیف به این معنی است که فرد بطور حفیف مبتلا شده است و می‌تواند بطور متوسط بین ۸ الی ۱۰ نفر دیگر را درگیر این بیماری کند. از علائم اصلی افرادی که به نوع حفیف این بیماری مبتلا شده‌اند می‌توان به سرفه و تب اشاره کرد. البته از علائم دیگر آن می‌توان به سوزش گلو و سردرد نیز اشاره کرد. تب درحقیقت نشان‌دهنده پاسخ سیستم ایمنی بدن شما به وجود عفونت است. هرچقدر مقاومت سیستم ایمنی بدن شما بیشتر شود تب و بدن درد شدیدتری به سراغتان می‌آیند.
سرفه در این نوع بیماری اغلب خشک است. به این معنی که خلط همراه آن نیست. این سرفه خشک در اثر تحریک سلول‌هایی ایجاد می‌شود که به ویروس آلوده شده‌اند. اما برخلاف تصور همه این بیماری همواره همراه با سرفه‌های خشک نیست. بیمار ممکن است، سرفه همراه با خلط داشته باشد. این خلط ها در مخاط ضخیم، سلول‌های مرده ریه هستند. از آنجایی که ریه و کرونا یا یکدیگر در ارتباط هستند و کرونا ویروس به ریه حمله می‌کند و سلول‌های این بافت را از بین می‌برد.

ریه و کرونا

بیماری شدید

همانطورکه در بخش قبل نیز به این نکته اشاره کردیم، تب در حقیقت نشان دهنده فعال شدن سیستم ایمنی بدن شما علیه ویروس است و با شددیتر شدن بیماری علائم کرونا نیز بیشتر خواهند شد.
وقتی سیستم ایمنی مهاجم را تشخیص دهد، ماده شیمیایی به نام سایتوکاین آزاد می‌کند که بدن را از وجود بیماری آگاه کند. این امر سبب تشدید سیستم ایمنی وایجاد علائم می‌گردد.
سایتوکاین بیش از اندازه سبب ایجاد التهاب در ریه می‌گردد. بطورکلی یکی از عواملی که سبب مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا می‌شود این موضوع است که کووید ۱۹ باعث عدم تعادل در پاسخ ایمنی بدن به بیماری می‌شود.
اگر بخواهیم به ارتباط ریه و کرونا عمیق‌تر نگاه کنیم؛ می‌توانیم به کیسه‌های هوایی کوچکی که داخل ریه وجود دارند برسیم. کار این کیسه‌های هوایی کوچک، این است که اکسیژن را از هوایی که تنفس می‌کنیم جدا کند و آن را به خون منتقل کند و دی‌اکسید کربن همراه آن را آزاد کند. در هنگام ابتلا به ویروس کرونا این کیسه‌های کوچک از آب پر می‌شوند. در نتیجه تنگی نفس ایجاد خواهند کرد.

بیماری وخیم

در بیماری‌های وخیم، سیستم ایمنی از کنترل خارج خواهد شد. از همین رو با تشدید علائم سبب آسیب زدن به بدن می‌شوند. ۶ درصد از بیمارانی که به کرونا مبتلا می‌شوند ممکن است به این مرحله برسند. بدن در این مرحله از ویروس شکست می‌خورد. فشارخون در این حالت تا حد زیادی پایین می‌آید.
ریه و کرونا در حالت ضعیف نیز با یکدیگر درگیر هستند و بخشی از سلول‌های ریه در اثر حمله ویروس از بین خواهد رفت. در حالت وخیم این درگیری بسیار بیشتر شده و ریه به شدت التهاب پیدا می‌کند. از همین رو اکسیژن‌گیری به‌درستی انجام نمی‌شود.

چرا کرونا ویروس سبب مشکلات تنفسی می‌شود؟

ریه و کرونا با یکدیگر در ارتباط‌‌ اند. به‌عبارتی وقتی ویروس وارد ریه می‌شود، تلاش می‌کند تا به دستگاه تنفسی تحتانی برسد. در اینجاست که اصطلاحاً ویروس جا خوش می‌کند و ترجیح می‌دهد، رشد کند. به همین علت است که می‌گویند هدف بیماری کرونا رسیدن به ریه‌ها است.
این ویروس اغلب مستقیماً ریه‌ها را هدف گیری می‌کند و کمتر سلول‌های دیگر را درگیر می‌کند. به همین علت است که علامت اصلی این بیماری سرفه‌های خشک است.
این ویروس در ریه‌ها سبب التهاب مخاطی خواهد. کیسه‌های هوایی کوچکی که پیش از این به آن‌ها اشاره کردیم، نمی‌توانند وظیفه جداسازی اکسیژن از دی اکسید کربن و انتقال آن به خون را انجام دهند از همین رو مقابله با ویروس بسیار سخت‌تر خواهد شد. زیرا اختلال در جریان اکسیژن سبب می‌شود تا بخش‌های مختلف ریه با مایعات، سلول مرده و چرک پرشود. این امر سبب ایجاد عفونت ریه خواهد شد. درحالتی‌که ریه‌ها بیش از حد از مایعات پرشود، حمایت‌های تنفسی نظیر دستگاه‌های تنفسی بی‌فایده خواهد بود، درنتیجه بیمار می‌میرد.

کرونا ویروس چگونه ریه را از بین می‌برد؟

این ویروس ابتدا از مناطق جانبی شروع می‌شود. به‌عبارتی انتشار ویروس از مناطق فوقانی و راه‌های تنفسی مرکزی آغاز نخواهد شد. از همین رو از زمان انتشار ویروس تا رسیدن آن به بخش فوقانی و راه‌های تنفسی مرکزی زمان باقی است.
در چنین شرایطی بیمار سیتی اسکن نرمال دارد. از همین رو تشخیص بیماری ضعیف است. یکی از دلایل مهم گسترش و انتشار این ویروس در چین نیز به همین علت بود. از آنجایی که بیماری در مراحل اولیه هنوز به مناطق فوقانی راه نیافته بود سی تی اسکن بیماران اغلب سالم بود. به همین دلیل این بیماران در مراحل نخست بیماری خود سالم تشخیص داده می‌شدند؛ درنتیجه خانواده و سایر اعضای جامعه را نیز به ویروس آلوده می‌کردند.
اما به محض پیشرفت بیماری در سی تی اسکن کدورت‌های شیشه‌ای و تیره ایجاد می‌شود. البته این ویروس بجز ریه دستگاه گوارش را نیز درگیر خواهد کرد. در اینصورت بیمار علائمی مانند سوء هاضمه یا اسهال خواهد داشت.

نتیجه گیری:

ریه و کرونا دو عنصر جداناشدنی از یکدیگر هستند. زیرا روش ابتلا به این بیماری از طریق قطرات تنفسی است. در عین حال نیز راه نفوذ این ویروس به بدن از راه گلو و مجاری تنفسی است که مستقیمتاً با ریه در ارتباط‌ اند. همچنین این بیماری با نفوذ به دستگاه تنفسی تحتاتی از حرکت باز می‌ایستد و شروع به رشد کردن می‌کند. این عوامل همگی به درگیری ریه و کرونا دامن می‌زنند. از همین رو این بیماری با از بین بردن ریه بیمار را از پا در می‌آورد.



نوشته های مرتبط

5 فکر در مورد “ ارتباط ریه و کرونا چیست؟ کرونا با ریه انسان چه می‌کند؟

  1. nadia گفت:

    سلام چه مطالب عالی و پرمحتوایی بود. ممنون

    1. مدیر سایت گفت:

      سلام و درود ممنون از نگاه پرمهرتون

  2. رضا گفت:

    چقدر جالب و ساده درباره ارتباط ریه و کرونا گفتید. جالبه. ممنون

  3. شایان گفت:

    سلام ریه فردی که درگیر کرونا بود چند وقت پس از بهبودی کاملاً خوب میشه؟

    1. مدیر سایت گفت:

      بستگی به این موضوع داره که بیماری تا چه حد جدی بوده باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *