ویروس شناسی

از دست دادن حس بویایی و چشایی در کرونا

از-دست-دادن-حس-بویایی-و-چشایی-در-کرونا

از دست دادن حس بویایی و چشایی در کرونا را می‌توان یکی از علائم ابتلا به این ببماری دانست. بطورکلی حس بویایی و چشایی با یکدیگر در ارتباط هستند. از همین رو از دست دادن حس بویایی از بین رفتن حس چشایی را نیز به دنبال دارد.

اخیراً مشاهده شده است که علائم کرونا و حس بویایی به یکدیگر مرتبط هستند. به‌عبارتی می‌توان از دست دادن این حس را یکی از علائم کرونا دانست. البته کرونا تنها دلیل از دست رفتن حس بویایی و چشایی نیست.

این حواس می‌توانند در اثر بیماری‌های مختلفی نظیر عفونت‌ها، آسیب‌های مغزی و آسیب به سیستم عصبی از بین بروند. همچنین از دست رفتن این حواس می‌توانند بسته به نوع بیماری دائمی با موقتی باشند.

احتمالاً همگی ما از دست دادن این حواس را در اثر عواملی نظیر سرماخوردگی، عفونت‌های سینوسی، آنفولانزا و … تجربه کرده‌ایم. اما در تحقیقات تازه‌ای مشخص شده است که از دست رفتن این حواس یکی از علائم کرونا نیز هست.

با اعلام عمومی از دست دادن حس بویایی و چشایی به‌عنوان یکی از علائم کرونا، سؤالاتی از قبیل مدت و شدت از دست دادن این حس، برگشت پذیر بودن حس بویایی ناشی از کرونا و … ذهن اغلب افراد به‌ویژه افرادی را که درگیر این شرایط هستند به خود مشغول می‌کند.

از همین رو قصد داریم که در این مقاله در رابطه با کرونا و حس بویایی و چشایی، زمان از دست دادن این حس در هنگام ابتلا به ویروس، ارتباط آن با شدت بیماری و برگشت پذیر بودن این حواس پس از ابتلا کووید ۱۹ و زمان برگشت آن‌ها صحبت کنیم.

کرونا و حس بویایی

از دست دادن حس بویایی و چشایی در کرونا درحالی اعلام شد که بر اساس تحقیقات پیشین سازمان بهداشت جهانی ارتباط از دست رفتن این حواس با ویروس کرونا بطور کامل نفی شده بود.

اما بر اساس تحقیقاتی که بر روی گروهی از بیماران انجام گرفت، کم کم این نتیجه حاصل شد که علائم کرونا و حس بویایی و چشایی نیز با یکدیگر در ارتباط هستند. آمارها نشان می‌دهد که ۶۱ درصد بیماران مبتلا به کووید ۱۹ حس بویایی و در پی آن حس چشایی خود را از دست می‌دهند.

از همین رو این عارضه به‌عنوان یکی از علائم کرونا معرفی شد. البته این علامت به اندازه سرفه از علائم شایع بیماری نیست؛ اما از دست رفتن ناگهانی آن می‌تواند یکی از علائم مهم نشان دهنده ابتلا به ویروس باشد.

از دست دادن حس بویایی در کرونا

از دست دادن حس بویایی در کرونا چند روز پس از آلوده شدن رخ می‎دهد؟

همانطورکه اشاره کردیم از دست دادن حس بویایی و چشایی در کرونا را می‌توان از هشدارهای ابتلا به این بیماری دانست. اغلب افرادی که دارای علائمی شبیه به آنفولانزا یا سرماخوردگی هستند به دلیل ترس از کرونا علائم خود را به این دو بیماری ارتباط می‌دهند. این در حالی است که از دست رفتن ناگهانی حس بویایی می‌تواند هشدار خوبی برای ابتلا به بیماری کرونا باشد. این علامت اغلب سه الی ۴ روز پس از ابتلا به کرونا بروز می‌کند.

نحوه تست از دست دادن حس بویایی در کرونا

برای این کار به یک تکه پاستیل نیاز است. برای انجام این تست باید با یک دست بینی خود را بطور کامل بگیرید تا هوا از آن رد نشود. سپس پاستیل را داخل دهان خود قرار دهید و آن را بجوید.

در این حالت اگر طعم شیرینی پاستیل زیر دندان شما حس می‌شود، حس بویایی شما از دست نرفته است. در این حین، در حالی که هنوز پاستیل را می‌جوید، ناگهان بینی خود را رها کنید. در این لحظه ناگهان تمام بوها را دریافت خواهید کرد.

در این حالت اگر بتوانید طعم کلی پاستیل را به درستی تشخیص دهید، حس بویایی شما در وضعیت خوبی قرار دارد. منظور از تشخیص طعم کلی پاستیل این است که بطور همزمان مزه شیرینی، ترشی یا بوی آن را حس کنید. در غیر اینصورت اگر سایر علائم کرونا را نیز دارید بهتر است با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید.

از دست دادن حس بویایی چه ارتباطی با شدت کرونا دارد؟

اغلب تصور می‌شود افرادی که حس بویایی و چشایی خود را در ابتلا به کرونا از دست می‌دهند از شدت بیماری بیشتری برخودار هستند. اما این تصور کاملاً غلط است. از دادن این حواس اغلب نشان‌دهنده آن است که فرد مبتلا به نوع خفیفی از این بیماری مبتلا شده است.

البته گاهی اوقات در انواع شدید این بیماری نیز از دست رفتن چنین حواسی مشاهده می‌شود؛ زیرا این علامت یکی از اولین علائم کرونا است و بعضاً حتی قبل از تب و سرفه نیز مشاهده می‌شود. اما بطورکلی اغلب بیماران مبتلا به کویید ۱۹ که دچار این علائم بوده‌اند، نوع خفیفی از بیماری را پشت سرگذاشته‌اند.

اغلب کسانی که این حواس را به‌صورت شدیدتر از دست داده‌اند، دچار علائم شدیدتری نیز بوده‌اند. به‌عبارتی افرادی که بیشتر حس بویایی خود را از دست می‌دهند، دچار تب شدیدتر، تنگی نفس و سرفه بیشتر هستند. اما بطورکلی بیماری آن‌ها از نوع خفیف است.

آیا کاهش حس بویایی در اثر کرونا برگشت‌پذیر است؟

از دست دادن حس بویایی و چشایی در کرونا ناشی از عفونتی است که در بدن ایجاد شده است. از همین رو، از بین رفتن این حواس دائمی نیست. درحقیقت عفونت سبب ایجاد اختلال در عملکرد سلول‌های عصبی در انتقال بو خواهد شد. التهاب ایجاد شده در نورون‌های حسی بینی سبب ایجاد این مشکل می‌شوند. اما بطورکلی این نورون حسی به مروز زمان بازسازی خواهد شد. از همین رو فرد بیمار می‌تواند احساس بویایی خود را مجدداً به دست آورد؛ اما زمان بازسازی این نورون‌ها مشخص نیست و ممکن است حتی برای مدت دو سال نیز به‌طول بی‌انجامد.

کاهش یا از دست دادن این حس در اثر کرونا خیلی زود برمی‌گردد. اغلب حداکثر زمانی که برای برگشت این حواس پس از ابتلا به کووید ۱۹ مورد نیاز است بین یک هفته تا ده روز است.

در موارد نادر برگشت حس بویایی در اثر این بیماری ممکن است دو سال به‌طول بی‌انجامد یا حتی هرگز برنگردد. از همین رو اغلب پزشکان به بیماران خود تمرین‌های بویایی را ارائه می‌دهند تا به مغز کمک کنند تا سیگنال‌های بو را به درستی پردازش نماید.

نتیجه گیری:

بطورکلی از دست دادن حس بویایی و چشایی در کرونا یکی از علائم این بیماری است. کرون و حس بویایی لزوماً همراه یکدیگر نیستند اما از دست رفتن ناگهانی این حواس در کنار علائم دیگر می‌تواند هشداری برای ابتلا به کرونا باشد.

از دست رفتن این حس اغلب ۳ الی ۴ روز پس از ابتلا به ویروس آشکار می‌شود و اغلب نشان‌دهنده این است که فرد به نوع خفیفی از بیماری مبتلا شده است. اما هر قدر شدت از دست رفتن این حس بیشتر باشد سایر علائم بیماری نظیر تب و سرفه نیز شدید‌تر است.

از دست دادن این حواس در اثر کرونا اغلب یک هفته الی ۱۰ روز بعد برمی‌گردد. اما در موارد کمتر این امر می‌تواند برای مدت زیاد به طول بی‌انجامد. برای برگشت این ‌حس بهتر است از تمرین‌های بویایی استفاده شود.

 

 

 

 

 

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *