مواد و لوازم مصرفی

هنگام انتخاب یک سمپلر مناسب باید به چه نکاتی توجه کرد؟

انتخاب یک سمپلر مناسب

انتخاب یک سمپلر مناسب یکی از مواردی است که برای هر تکنسین فعال در آزمایشگاه بسیار اهمیت دارد. چراکه یک سمپلر یا میکروپیپت دقیق با طراحی مناسب قادر خواهد بود که مقادیر نمونه را به‌دقت اندازه‌گیری کند. همچنین سمپلر مناسب دارای مزایایی مانند صرفه‌جویی در زمان، ارگونومی، دقت و راحتی در استفاده است. یک میکرو پیپت در زمینه‌هایی مانند داروسازی، مراقبت‌های بهداشتی، غذا و نوشیدنی، نظارت بر محیط‌زیست، مؤسسات دانشگاهی و پژوهشی، کیت‌های تشخیصی(تست PCR و تست رپید) و علوم زیستی به‌صورت گسترده کاربرد دارد.

بنابراین انتخاب بهترین نوع میکرو پیپت برای فعالیت‌های آزمایشگاهی می‌تواند امری دشوار باشد. دلیل دشوار بودن این است که در بازار فروش، انواع مختلفی از میکرو پیپت یا سمپلر وجود دارد. برخی از این سمپلرها درحالی‌که خوب به نظر می‌رسند اما در طول استفاده از آنها کیفیت مطلوبی حاصل نخواهد شد. به عبارتی دقیق‌تر می‌توان گفت نتایج قابل‌اطمینانی را ارائه نمی‌دهند. به همین خاطر لازم است قبل از خریداری برندهای نامعتبر و کوچک به نکاتی در این حوزه توجه و دقت کافی داشته باشید.

نحوه صحیح انتخاب یک میکرو پیپت دقیق

همان‌طور که ذکر شد، برای خریداری و انتخاب یک سمپلر مناسب باید چند نکته را موردبررسی و توجه قرار داد. به‌عنوان‌مثال؛ ابتدا باید به این مسئله توجه کنید که سمپلر انتخابی شما باید توانایی کنترل دامنه مایع پیپت را داشته باشد. همچنین میکرو پیپت انتخابی شما باید دارای نوک مخروطی مناسب به همراه شرایط لازم، باشد. لازم است که بررسی کنید، سمپلر در دمای استاندارد موردنیاز به‌صورت خودکار عمل می‌کند یا خیر. دقت کنید که میکرو پیپت مناسب، دارای هندلینگ روان و راحتی است. همچنین یک سمپلر مناسب دارای قابلیت کالیبره شدن برای توزیع دقیق نمونه است و در نهایت یک میکرو پیپت مناسب در نشان دادن نتایج آزمون نمونه‌های آزمایشگاهی، مطابق استانداردهای ISO عمل می‌کند.

نکاتی که گفته شد، خرید مناسب سمپلر را که برای مدت طولانی و فعالیت‌های انتقال مایعات را در آزمایشگاه بهبود می‌بخشد و ضمانت می‌کند. اما ازآنجایی‌که می‌توان از سمپلرها برای تعدادی از برنامه‌ها نیز استفاده کرد. مسئله چالش‌برانگیز دیگری برای کاربر ایجاد می‌شود. این چالش این است که با توجه به فعالیت خاصی که می‌خواهد از میکرو پیپت استفاده کند، بااین‌حال انتخاب یک سمپلر مناسب برای انجام یک کار خاص چگونه صورت می‌گیرد.

انتخاب یک سمپلر مناسب برای کارایی خاص

برای انتخاب و سپس خریداری سمپلر مناسب فعالیت‌های خاص، لازم است دو مرحله ساده را در نظر بگیرید. این مراحل به ترتیب عبارت‌اند از:

  • مرحله اول، نوشتن کردن جزئیات آزمایشی است که می‌خواهید با میکرو پیپت انجام دهید. یادداشتی که شامل تعداد نمونه‌ها، حجم مورد انتقال، تعداد تکرارها، نیاز به شرایط استریل و غیره است. تهیه این لیست جامع به روند تصمیم‌گیری آسان کمک می‌کند (در این مرحله نوع میکرو پیپت یا سمپلر موردنیاز را به دست می‌آورید).
  • مرحله دوم، انواع زیرمجموعه‌های موجود را بر اساس معیارهایی مانند میزان قابلیت استفاده، کیفیت نکات، پیپت‌های دستی یا الکترونیکی و یا موارد دیگر بررسی کنید. در این مرحله با انجام روش ذکرشده می‌توانید جزئیات دقیق‌تری را در مورد آزمایش پیش روی خود به دست آورید. به‌عنوان‌مثال؛ شما می‌توانید از میکرو پیپتی استفاده کنید که حجم آن از قبل ثابت باشد یا از اندازه و مقدار موردنیاز برای تنظیم حجم آن استفاده کنید.

به‌طورکلی در هنگام انتخاب یک سمپلر مناسب باید در نظر داشته باشید، اگر به‌طور مرتب از یک حجم واحد مانند ۱۰۰ میکرو لیتر برای آزمایش‌های خود استفاده می‌کنید، بهتر است به دنبال یک سمپلر با حجم ثابت باشید. در مقابل اگر آزمایش شما با طیف وسیعی از حجم‌ها همراه است، پیپت متغیر یا قابل تنظیم را انتخاب کنید، مانند سمپلر متغیر کمپانی Dlab (دارای میکرو پیپت‌های تک کاناله و چندکاناله نیز هست). کمپانی Dlab ابزارهای کنترل مایع با دقت بالا را برای آزمایشگاه‌های پیشرو در سراسر جهان طراحی و تولید می‌کند که تجربه قابل‌توجه کاربر را در محیط‌های آزمایشگاهی- عملی تسهیل می‌کند.

نتیجه‌گیری

به‌عنوان نکته پایانی این مقاله لازم به ذکر است طبق یک قاعده استاندارد، بهتر است کوچک‌ترین پیپت را انتخاب کنید که توانایی کنترل حجم موردنیاز را داشته باشد. این توصیه به این دلیل است، هنگامی‌که ولوم تنظیم‌شده به حداقل ظرفیت سمپلر نزدیک باشد، دقت و صحت قرائت‌ها کاهش پیدا می‌کند. همچنین لازم به ذکر است که برای انتخاب سمپلر تک کاناله  و یا چندکاناله، به تعداد نمونه‌ها یا نسخه‌هایی که با آن‌ها کار می‌کنید، توجه کنید. به خاطر داشته باشید، انتخاب یک سمپلر مناسب تک کانال (حجم ثابت و حجم متغیر) هنگامی موردنیاز است که تعداد نمونه کم باشد. این در حالی است ‌که تعداد زیادی از نمونه را می‌توان به‌راحتی با سمپلرهای چندکاناله مانند ۸ کانال و یا  ۱۲ کانال آزمایش کرد. امیدواریم بامطالعه این مقاله اطلاعات لازم در جهت انتخابی هرچه بهتر و مفیدتر این وسیله آزمایشگاهی را کسب کرده باشید.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *