پس از شروع پاندمی کرونا، محققان درصدد یافت راههایی برای پیشگیری و درمان این بیماری هستند. پس از چند ماه از شروع این پاندمی، واکسنهای کرونا که توسط شرکتهای مختلف ساختهشده بودند، وارد فاز آزمایش بالینی شدند. پس از عبور از فاز سوم بالینی و تائید توسط سازمان بهداشت جهانی وارد فاز تزریق عمومی شد. یکی از انواع این واکسنها، واکسن سینوفارم است. این واکسن توسط گروه دارویی ملی چین ساختهشده است. در ادامه به بررسی این واکسن و ساختار آن میپردازیم.
واکسن سینوفارم چیست؟
همانطور که گفتیم واکسنهای متفاوتی جهت پیشگیری از ویروس کرونا به دنیا ارائه شد. واکسنهایی مانند فایزر، آسترازنکا، مدرنا و غیره . یکی از انواع این واکسنهای ارائهشده سینوفارم نام دارد. سینوفارم مبتنی بر یک ویروس غیرفعال است. شرکت سینوفارم این واکسن را با همکاری موسسه واکسن شناسی ووهان و موسسه محصولات بیولوژیکی توسعه داده است. چنین واکسنهایی که واکسنهای غیرفعال نامیده میشود در طول دههها آزمایششدهاند و با موفقیت در برابر بیماریهای دیفتری، هپاتیت، فلج اطفال، سیاهسرفه و کزاز استفادهشدهاند.
ساختار واکسن سینوفارم چگونه است؟
در سینوفارم از ویروسهای غیرفعال این بیماری، که توانایی تکثیر ندارند استفادهشده است. پروتئین spike موجود در آنها کاملاً سالم و دستنخورده باقیمانده است. ازاینرو پس از تزریق واکسن سینوفار به بدن، ویروسها توسط سلولهای شناساگر آنتیژن بلعیده میشوند.
پسازآن نیز سلولهای کمکی T با شناسایی ویروسها و اتصال به آنها، سعی در از بین بردن آنها میکنند. در این مرحله به سلولهای B میرسد که با ویروس غیرفعال مواجه شوند. طی این مواجه نیز به پروتئینهای سطحی ویروس متصل میشوند.
پس از متصل شدن سلولهای B به ویروس ضعیف شده، ویروس به داخل آن بلعیده میشود و در سطح این سلولها نمایان میشود. بهاینترتیب سلولهای T کمکی هم به این قطعات متصل میشوند و سلولهای B فعالیت خود را آغاز میکنند. بهاینترتیب آنتیبادیهای مربوط به ویروس کرونا در بدن تکثیر میشوند.
درصد ایمنی واکسن سینوفارم
آزمایشهای فاز سوم این واکسن در ۱۰کشور جهان ازجمله امارات متحده عربی، بحرین، پرو، مراکش، آرژانتین، اردن و پاکستان انجامشده است. اطلاعات رسمی این واکسن بهویژه دادههای مربوط به آزمایش بالینی مرحله سوم بهطور رسمی منتشرشده است. در تاریخ ۲۹ دسامبر سال ۲۰۲۰ این شرکت اثرگذاری واکسن سینوفارم را ۷۹ درصد اعلام کرد.سینوفارم یک روز بعد در چین مجوز گرفت.
عوارض واکسن سینوفارم
طبق بررسیهای انجامشده، عوارض احتمالی ناشی از تزریق سینوفارم در مقایسه با سایر واکسنها بهمراتب کمتر است و تا جایی که بسیاری از افراد پس از تزریق آن تقریباً هیچ عوارض محسوسی را تجربه نکرده است.
برخی از رایجترین علائمی که ممکن است بعد از دریافت واکسن تجربه کنید شامل موارد زیر است:
- احساس درد در محل دریافت واکسن
- تب خفیف
- سردرد
- خستگی
- دردهای عضلانی
- دردهای مفصلی
- اسهال
- احساس لرزش بدن
- متورم شدن غدد لنفاوی زیر بغل
درصورتیکه هر یک از این علائم را تجربه میکنید، بهتر است استراحت کنید و مایعات کافی مصرف کنید. اما توجه داشته باشید که علائم واکسن معمولاً طی چند روز از بین میرود.
نتیجهگیری:
بهطورکلی واکسن سینوفارم یکی از واکسنهای تأثیرگذار در ایجاد ایمنی در برابر ویروس کرونا است. تزریق دو دوز این واکسن میتواند تا ۷۹ درصد از ابتلا فرد به کرونا جلوگیری کند.