دسته‌بندی نشده

تفاوت پیپت سرولوژی و پیپت مور

تفاوت پیپت سرولوژی و پیپت مور - معرفی انواع پیپت حجمی و مدرج و کاربرد آنها

ممکنه براتون سوال پیش بیاد که تفاوت پیپت مور و پیپت سرولوژی چیه .این دو نوع پیپت کاربردهای زیادی در آزمایشگاه دارند و برای مصارف مختلفی استفاده می‌شوند. هر فردی که حتی مدت کمی در آزمایشگاه کار کرده باشه حتما از پیپت برای جابه جایی مجلول های مختلف استفاده کرده. توی این مطلب قراره اول در مورد پیپت و کاربردهای اون کمی توضیح بدیم و بعد تفاوت بین پیپت سرولوژی و پیپت مور را به طور کلی بررسی کنیم.

پیپت چیست؟اولین پیپت ها چه زمانی ساخته شده اند؟

یک ابزار بسیار پر کاربرد در آزمایشگاه است که از اون به منظور برداشتن اندازه دقیقی از مایعات استفاده می‌شود. پیپت یک وسیله لوله شکل درجه بندی شده هست که در دو جنس شیشه ای و پلاستیکی در آزمایشگاه ها وجود داره. در انواع شیشه ای پیپت ها از پوآر برای ایجاد مکش در پیپت استفاده می‌شود و اما یک تاریخچه کوچکی در مورد پیپت ها بدونیم خالی از لطف نیست. از مدت ها پیش، اولین پیپت های ساده برای اندازه گیری نمونه های مایع در شیشه ساخته شده‌اند. ماند پیپت پاستور که برای اندازه گیری دامنه وسیعی از تحقیقات مورد استفاده قرار گرفت. پس از آن اولین میکروپیپت توسط دکتر هاینریش شنیتگر در سال ۱۹۵۷ در آلمان ساخته شد.

انواع پیپت

پیپت ها در چندین طرح مختلف وجود دارند و برای اهداف مختلف با سطوح دقتی متفاوت از پیپتهای شیشه ای ساده و حبابدار تا انواع قابل تنظیم یا الکترونیکی پیچیده تر مورد استفاده قرار می‌گیرند. این ابزارها با ایجاد خلا جزئی در بالای محفظه نگهدارنده مایعات و آزاد کردن انتخابی محلول عمل می‌کنند. دقت اندازه گیری این ابزارها بسته به ابزار بسیار متفاوت است و معمولاً در آزمایشگاه شیمی ، زیست شناسی و پزشکی برای انتقال حجم مشخصی از مایعات استفاده می‌شود. پیپت ها بر اساس کاربردها و میزان دقت در اندازه گیری به چهار دسته تقسیم بندی می‌شوند برخی از پیپت ها ممکن از دقت بالاتر و بعضیا ممکنه دقت کمتری در اندازه گیری برخوردار باشند. انواع پیپت:

  1. پیپت حجمی
  2. پیپت مدرج
  3. پیپت پاستور
  4. پیپت میکرو

پیپت حجمی

پیپت های حجمی این اجازه را به کاربران می‌دهند تا حجم محلول ها را بسیار دقیق اندازه گیری کنند. ساختار این نوع ابزار آزمایشگاهی در یک قسمتی باریک و بلند، حباب بزرگ و درجه خلاصه می‌شود. معمولی ترین حجم کاربردی برای این نوع پیپت عبارت است از ۱۰، ۲۵ و ۵۰ میکرولیتر. بیشترین کاربرد پیپت های حجمی در ساخت محلول های آزمایشگاهی است.

پیپت مدرج

پیپت مدرج یا اندازه گیری که شامل پیپت مور و پیپت سرولوژی است. پیپت مدرج یک لوله شیشه ای صاف می‌باشد که یک انتهای آن نازک تر است. در این نوع پیپت، بدنه بر حسب حجم های مختلف مدرج شده است و دقت وسیله به کوچکترین واحد تقسیم بندی روی بدنه بستگی دارد. در این نوع پیپت می توان حجم های مختلف و دلخواه را بر اساس ظرفیت پیپت برداشت. با بیشتر شدن حجم پیپت های مدرج یا به عبارتی دیگر بزرگتر شدن آنها از دقت آنها کاسته می‌شود. دقت آنها شبیه استوانه های مدرج، ۰.۵ تا ۱ درصد از حجم کل می‌باشد و درجه های مشخص شده روی آنها همانند استوانه های مدرج برای نشان دادن حجم های مختلف می‌باشد.پیپت های مدرج عموما از جنس شیشه های آهک سوددار یا اصطلاحا سودالایم(soda lime glass) هستند اما در حال حاضر از جنس شیشه های بوروسیلیکاتی هم ساخته می‌شوند. در یکسری موارد این محصولات را در صورت یکبار مصرف بودن از پلی استایرن(polystyrene) نیز تهیه می‌کنند. در ادامه مطلب تفاوت پیپت سرولوژی و پیپت مور را بررسی میکنیم.

پیپت پاستور

برای انتقال مقدار کم بوده و کالیبره نشده‌اند این پیپت ها دو دسته هستند:

۱-شیشه ای ۲- پلاستیکی

پیپت پاستور پلاستیکی از یک لوله با حبابی در انتهای آن تشکیل شده است. که عموما به صورت یکپارچه می باشد و دارای حجم های ۱، ۲، ۳ و ۵ سی سی بوده که حجم آن در انتهای لوله ذکر شده است. در این نوع می توان حجم های مختلف و دلخواه را بر اساس ظرفیت آنها انتخاب نمود. اما قابل توجه است که مقدار حجم ذکر شده دقت بالایی ندارد و برای موارد دقیق قابل استفاده نمی‌باشد. پپیت پاستور شیشه ای به همراه یک وسیله ی حباب مانند پلاستیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این حباب پلاستیکی به منظور پمپاژ هوا و همینطور ایجاد خلا برای کشیدن محلول در انتهای آن به کار می‌رود.

پیپت میکرو

پیپت میکرو یا سمپلر یکی از مهمترین و پرکاربرد ترین ابزار های موجود در بخش های مختلف آزمایشگاه می‌باشد که برای برداشت و انتقال حجم معینی از مایعات و محلول های مورد نظر استفاده می‌گردد. سمپلر خود نیز به انواع سمپلر ثابت و سمپلر متغییر تقسیم بندی می‌شود. سمپلر های ثابت یک حجم معین و مشخصی از مایعات و محلول های مورد نظر را منتقل می‌کند اما سمپلر متغییر حجم های متفاوتی از مایعات را منتقل می‌کند.

تفاوت پیپت سرولوژی و پیپت مور

همونطور که گفتیم هر دوی این پیپت ها جزو پیپت های مدرج هستند اما این دو نوع پیپت تفاوت هایی با هم دارند. یکی از تفاوت های پیپت مور و پیپت سرولوژی در نحوه درجه بندی روی آنهاست به این صورت که پیپت مور درجه بندی آن قبل از انتهای پیپت تمام می‌شود اما در پیپت سرولوژی درجه بندی تا انتها یعنی نوک پیپت ادامه دارد. در پیپت سرولوژی به منظور اندازه گیری دقیق باید حتما آخرین قطره هم تخلیه شود. اما در پیپت مور برای اندازه گیری حجم درست طراحی شده‌است. تفاوت دیگر این دو نوع پیپت این است که پیپت مور به عنوان نگه دارنده و پیپت سرولوژی به عنوان انتقال دهنده مایعات مورد استفاده قرار می گیرد. تفاوت دیگری که درین دو نوع پیپت وجود دارد این است که، در بالای پیپت های سرولوژی یک خط رنگی وجود دارد اما در پیپت های مور این خط وجود ندارد.

تفاوت پیپت سرولوژی و پیپت مور - معرفی انواع پیپت حجمی و مدرج و کاربرد آنها

نتیچه گیری:

پیپت ها جزو یکی از پرکاربرد ترین و مهم ترین تجهیزات آزمایشگاهی هستند که تفاوت بین آنها باعث میشه دقت انجام انواع آزمایش ها بالا برود. استفاده درست و نگه داری اصولی و تمییز نگه داشتن پیپت ها همگی به نتیجه گیری درست از انجام آزمایش به ما کمک می‎‌کند.

پیپت ها جز وسایلی هستند که در تمام آزمایشگاه ها از جمله آزمایشگاه شیمی، زیست، ژنتیک و… به کار می روند. شما می توانید از خدمات خرید پیپت سرولوژی و انواع پیپت با قیمت مناسب از سنا تشخیص ازما استفاده کنید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *