سمپلرها یکی از تجهیزات بسیار مهم و کاربردی در بخشهای مختلف آزمایشگاهها هستند. از این وسیله برای برداشت و انتقال حجم معینی از مایعات و محلول های مورد نظر استفاده میگردد. سمپلر جایگاهی برای نصب سرسمپلر دارد که این قطعه پلاستیکی در آن جای می گیرد. نمونه از طریق سرسمپلر برداشته و منتقل می شود.سرسمپلرها معمولا در دو نوع فیلتردار و غیرفیلتردار مورد استفاده قرار می گیرند.جنس فیلتر در سرسمپلرهای فیلتردار بسیار مهم و ضروری است زیرا دقت اندازه گیری و برداشت نمونه بستگی به جنس فیلتر سرسمپلر دارد.
سمپلر و سرسمپلر چیست؟
سمپلر که نام دیگر آن میکروپیپت است، وسیله ای بسیار پرکاربرد در آزمایشگاه است. از این وسیله به منظور انتقال حجم معینی از مایعات استفاده می شود.دقت این میکروپیپت ها در حد میکرولیتر است. میکروپیپت ها در انواع تک کاناله و چند کاناله وجود دارد.میکروپیپت های تک کاناله در آزمایشگاه هایی که نتایج آزمایش مرتبط با زیست مولکولی، میکروبیولوژی، ایمنولوژی، بیوشیمی و ژنتیک است، استفاده می شود. میکروپیپت های چند کاناله بیشتر در آزمایش الایزا، غربالگری مولکولی و غیره استفاده می شود.
سمپلر با کمک قطعات پلاستیکی به نام سرسمپلر یا تیپ (PIPETTE TIPS) می توانند حجم های معینی از نمونه را جابه جا کنند. سرسمپلر بخش مهمی از سمپلر است که بدون آن نمی تواند نمونه ها را جابه جا کند. در واقع سرسمپلرها یک سیستم نمونه برداری قابل اعتماد و دقیق ایجاد می کنند.
برای سرعت در عمل و همچینین نگه داشتن سمپلر در حالت عمودی بهتر است وسیله ایی باشد که سر سمپلر ها در آن نگه داری شوند. وسیله ایی که سرسمپلرها در آنها نگه داری می شوند رک سمپلر یا نگهدارنده سمپلر هستند. جهت خرید رک سمپلر میتوانید به سایت سنا تشخیص آزما مراجعه کنید.
سرسمپلرها انواع مختلفی دارند. به طور کلی سرسمپلرها به دو دسته سرسمپلرهای فیلتردار و غیر فیلتردار تقسیم می شوند. که این سرسمپلرها خود نیز از نظر حجم به سه دسته سرسمپلر زرد-سفید و آبی تقسیم بندی میشوند. به عنوان مثال :
سرسمپلرهای فیلتردار و بدون فیلتر چه تفاوتی دارند؟
سرسمپلرهای بدون فیلتر معمولاً در آزمایشهایی استفاده میشود که از حساسیت کمتری برخوردار است. مانند بررسی جهش در کروموزوم از سرسمپلرهای بدون فیلتر استفاده میشود.از طرف دیگر سرسمپلرهای فیلتردار برای فعالیتهای آزمایشگاهی حساس به آلودگی مانند PCR و تستهای پزشکی و پزشکی قانونی بسیار مفید است.
سر سمپلرهای فیلتردار برای استفاده دانشجویان و افرادی که تجربه کارهای آزمایشگاهی را ندارد، مفید واقع میشوند. زیرا این افراد معمولاً به دلیل نداشتن مهارت در نمونهبرداری بهوسیله سمپلر، ممکن است در حین کار مقداری از نمونه در اثر مکش بیشازحد یا قرارگیری اشتباه سمپلر به داخل لوله سمپلر وارد شود که این امر دلیل بسیاری از آلودگیها در کار با سمپلر به شمار میآیند. وجود فیلتر در این سرسمپلرها از ورود نمونه به داخل لوله سمپلر جلوگیری میکند. بهاینترتیب احتمال آلودگی را کاهش میدهد.
جنس فیلتر مورد استفاده در سرسمپلرهای فیلتردار چیست؟
فیلترهای موجود در سر سمپلر از جنس پلیاتیلن سنگین بوده و خاصیت آبدوستی(هیدروفیلیک) دارد که با تکنولوژی بسیار بالا ساختهشدهاند. این خاصیت باعث میشود که از ورود هرگونه ناخالصی به درون نمونه و آلوده کردن آن در آزمایشهای حساس بیولوژی پیشگیری شود.
فیلتر آبدوست همانند یک سد جلوی ذرات ریز جامد و مایعات را گرفته و از تأثیر بالقوه این مواد در نتایج آزمایشهای حساس جلوگیری میکند. همچنین فیلترهای موجود در سرسمپلرهای فیلتردار باعث جلوگیری از ورود ذرات آلودهکننده مانند ویروسها و باکتریها به درون مجرای اصلی سمپلر و محافظت از کاربر میشود.
کیفیت فیلتر مورد استفاده در سرسمپلرهای فیلتردار چیست؟
این فیلترها با استفاده از تکنولوژی قالبگیری بسیار ظریف و حساس شناختهشده که خاصیت ارتجاعی بسیار بالا بدون هیچگونه زوائد و برآمدگی به فیلتر میبخشد. حتی در کوچکترین فیلتر (قطر ۱.۴۵ میلیمتر و ضخامت ۱.۶ میلیمتر) این ویژگی به بهترین نحو دیده میشود. همچنین این فیلترها در دمای بسیار بالا و کاملاً ایزوله تولیدشده و عاری از هرگونه آنزیمهای تجزیهکننده DNA,RNA یعنی RNase/DNase میباشد.
نتیجهگیری:
نکتهای که انواع سمپلرها را از هم متمایز میکند داشتن فیلتر در سرسمپلر است. همانطور که گفته شد فیلتر در سرسمپلر از جنس پلیاتیلن سنگین بوده و خاصیت آبدوستی دارد. جنس و کیفیت فیلتر بسیار مهم است ازآنجهت که فیلترهایی با جنس و کیفیت بالا طبعاً نتایج آزمایش را با دقت بیشتری عرضه میکند. جهت خرید سرسمپلر با جنس و کیفیت بالا میتوانید به سایت سنا تشخیص آزما مراجعه کنید.