مواد و لوازم مصرفی

معرفی انواع سوآپ آزمایشگاهی ، ویژگی و کاربرد آن‌ها

سوآپ آزمایشگاهی وسیله‌ای شبیه به گوش پاک کن است که بیشترین کاربرد آن در آزمایشگاه‌ها، بیمارستان‌ها و مراکز پلیس و پزشکی قانونی است.
از این وسیله برای برداشتن نمونه کشت استفاده می‌شود. در گذشته توجه به سوآپ‌ ها کمتر بود. اما امروزه، با گسترش ویروس کرونا این وسیله بیش از پیش مورد استفاده قرار می‌گیرد. سوآپ یکی از اساسی‌ترین لوازم برای انجام تست PCR است.نام دیگر سوآپ آزمایشگاهی سوآپ داکرون است.
عملاً می‌توان سوآپ ها را نوعی گوش پاک کن با دسته بلند دید که سر پنبه‌ای آن به‌صورت کاملاً استریل است. این وسیله اغلب برای نمونه برداری از مخاط کاربرد دارد. به همین جهت باید به صورت کاملاً استریل شده مورد استفاده قرار بگیرد. سوآپ های آزمایشگاهی بطورکلی در دو دسته تقسیم می‌شوند. سوآپ نازال و سوآپ اورال
از سوآپ اورال برای نمونه برداری از دستگاه نازوفارنکس یا همان بینی استفاده می‌شود. به این صورت که سوآپ از راه بینی برای برداشتن نمونه کشت به داخل دستگاه نازوفارنکس هدایت می‌شود. سوآپ اورال نیز از راه حلق نمونه لازم برای کشت را جمع آوری می‌نماید.

سوآپ آزمایشگاه چه کاربردی دارد؟

کاربرد سوآپ آزمایشگاهی بطور مختصر در بخش قبل شرح داده شد. کاربرد اصلی این وسیله، برای برداشتن نمونه کشت جهت انجام آزمایش است. از یکی از مهم‌ترین کاربردهای سوآپ می‌توان برای نمونه برداری از مخاط دهان و بینی به‌منظور تست تشخیص DNA برای شناسایی مجرم اشاره کرد.
سوآپ های آزمایشگاهی ، بلند، استریل و یکبار مصرف هستند. این سوآپ های استریل در تشخیص برخی بیماری ها نظیر کرونا نقش موثری دارند. زیرا وسیله‌ای برای نمونه گیری و کشت میکروبی هستند. کشت میکروبی یکی از بهترین راه‌ها برای تشخیص بیماری‌ها است.
به بیان تخصصی‌تر سوآپ وسیله‌ای است که در آزمایشگاه‌ها برای نمونه برداری از میکروفلورها بخش‌های مختلف بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد. بخش‌هایی نظیر، بینی یا نازوفارنکس، رکتام، رحم یا واژن بخش‌هایی از بدن هستند که برای نمونه برداری از آن‌ها از سوآپ استفاده می‌شود.
این سوآپ از نظر شکل ظاهری دارای دسته بلند چوبی یا پلاستیکی است. این وسیله دارای سر پنبه‌ای و کاملاً استریل شده است.
این وسیله برای برای پخش کردن نمونه باکتری روی محیط جامد و گرفتن نمونه زیستی از بدن افراد و انتقال باکتری بدون اهمیت به مقدار آن مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته باید دقت شود در آزمایش‌هایی که مقدار نمونه در آن حائز اهمیت است، نمی‌توان از سوآپ استفاده کرد. زیرا حداکثر زمان نمونه برداری توسط سوآپ ها حدود ده الی ۱۵ ثانیه است. از همین رو نمی‌توان نمونه زیادی را توسط این وسیله برداشت.
نکته: یکی از نکات مهمی که باید در استفاده از سوآپ‌ها در نظر گرفته شود توجه به استریل بودن آن‌ها است. اغلب سوآپ‌ها در بسته‌های چندتایی ارائه می‌شوند. از همین رو مسئول گرفتن نمونه باید دقت کند که هنگام خارج کردن یک سوآپ آزمایشگاهی حتماً از دستکش استفاده نماید. پس از خارج کردن سوآپ مورد نیاز از بسته، باید بسته سوآپ را در محیطی کاملاً استریل نگهداری کرد.

ویژگی های یک سوآپ آزمایشگاهی خوب

یکی از مهم‌ترین نکات درمورد یک سوآپ آزمایشگاهی خوب ویژگی‌های فیزیکی آن است. بهترین سوآپ آزمایشگاهی غالباً از چوب درخت غان ساخته می‌شود.
بهترین طول برای سوآپ‌ها ۱۵ الی ۲۰ سانت و قطر مناسب آن‌ها ۲/۵ میلی متر است. البته دسته سوآپ می‌تواند علاوه بر چوب درخت غان از جنس پلی استر یا آلومینیوم نیز باشد.
بعضی از سوآپ‌ها دارای محفظه و لوله استریل نگهدارنده هستند. این سوآپ‌ها سوآپ داکرون نامیده می‌شوند. سوآپ‌ها دارای انواع مختلفی هستند. از انواع سوآپ می‌توان به مواردی همچون، سوآپ‌های ریون، سوآپ پنبه‌ای آزمایشگاهی، سوآپ پلی استری و … اشاره کرد.
مهم‌ترین نوع سوآپ که در آزمایشگاه‌ها به‌ویژه برای تست کرونا از آن استفاد می‌شود، سوآپ پنبه‌ای است. این سوآپ‌ها، سر پنبه‌ای استریل دارند. قدرت جذب این نوع سوآپ بسیار بالا است. این سوآپ‌ها عموماً با بسته بندی هایی با تعداد بالا در بازار و نمایندگی‌های فروش تجهیزات آزمایشگاهی پیدا می‌شوند.
اگرچه این نوع سوآپ‌ها به‌ویژه برای تست PCR بسیار کاربرد دارند، اسیدهای چرب موجود در پنبه می‌توانند به نمونه آسیب بزنند. از همین رو گاهاً این امر ممکن است سبب منفی بودن کاذب تست PCR کرونا شود.

نتیجه گیری:

سوآپ آزمایشگاهی وسیله‌ای با سر پنبه‌ای و دسته چوبی بلند ۱۵ الی ۲۰ سانتی متری است. بهترین نوع سوآپ، سوآپی است که دسته آن از جنس چوب درختان غان بشد و به‌صورت کاملاً استریل نگهداری شود.
از موارد استفاده سوآپ ها می‌توان به استفاده از آن‌ها جهت نمونه برداری برای انجام تست PCR کرونا اشاره کرد. این وسیله برای آزمایش‌های تشخیص DNA ، نموهه برداری از رحم، واژن و … نیز کاربرد دارد. می‌وان سوآپ‌ها را در بسته بندی های استریل نمایندگی‌های فروش تجهیزات پزشکی تهیه کرد.

نوشته های مرتبط

2 فکر در مورد “ معرفی انواع سوآپ آزمایشگاهی ، ویژگی و کاربرد آن‌ها

  1. انوشیروان گفت:

    سلام چرا کلمه SWAB را سواپ مینویسید؟

    1. خانم دل زنده گفت:

      سلام چون سوآپ سرچ می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *