فیلتر سرسرنگی یکی از ابزارهای بسیار کاربردی در آزمایشگاهها است. از فیلترهای سرسرنگی برای آلاینده زدایی به ویژه میکروبزدایی در حجم کم استفاده میشود. این فیلترها انواع مختلفی دارند و برای مقاصد مختلفی استفاده میشوند. یکی از انواع این فیلترها، فیلتر سرسرنگی PTFE است. در ادامه به بررسی کامل مشخصات این فیلتر میپردازیم.
فیلتر سرسرنگی چیست؟
فیلترهای سرنگی، فیلترهایی هستند که برای آلایندهزدایی به ویژه میکروبزدایی انواع سیالات در حجم کم و معمولاً با اتصال به سرنگ استفاده میشود. فیلتر سرنگی از دو جزء اصلی تشکیل شده است. یک جز فیلتر سرسرنگی غشاء یا لایه ای متخلخل است. جزء دیگر آن پلیمری دارای استحکام نسبتاً بالا است که از غشاء به خوبی محافظت میکند.
محلول داخل سرنگ پس از عبور از فیلتر، عاری از هر گونه باکتری و ذرات مزاحم میشود. فیلترها بسته به سایز حفراتی که دارند، دستههای مختلفی از ذرات را فیلتر میکنند. اما به طور کلی هرچه سایز منافذ آنها ریزتر باشد، ذرات جامد بیشتری را از محلول حذف میکنند.
انواع فیلتر سرسرنگی
فیلتر سرسرنگی دارای بیشترین تنوع در دنیا می باشد. فیلترها بر اساس جنس فیلتر طبق دسته بندی زیر دسته بندی میشوند:
- نایلون Nylon
- تفلون آبدوست PTFE/L
- تفلون آبگریز PTFE/B
- استات سلولز CA
- میکس استات سلولزو نیترات سلولز MCE
- پی وی دی اف آبدوست PVDF/L
- پی وی دی اف آبگریز PVDF/B
- فایبر گلس GF
- سلولز احیا شده RC
- پلی استر سورفون PES
- پلی پروپیلن PP
همانطور که در دستهبندی ذکر شده یکی از انواع این فیلترها،فیلتر سرسرنگی PTFE یا تفلون است در ادامه بیشتر در مورد این فیلتر صحبت میکنیم.
فیلتر سرسرنگی PTFE
همانطور که گفتیم فیلترها بسته به سایز حفراتی که دارند، دستههای مختلفی از ذرات را فیلتر میکنند. به طور کلی فیلترهای سر سرنگی PTFE، برای انواع نمونههای غیرقطبی بسیار مناسب است. همچنین مقاومت بالایی در برابر اغلب حلالها و مواد شیمیایی دارد. انواع فیلتر سرسرنگی PTFE، به دو دسته آبدوست و آبگریز تقسیم میشوند. در ادامه به بررسی هر دو نوع این فیلترها میپردازیم.
فیلتر سرسرنگی آبدوست PTFE
این فیلترها آبدوست یا هیدروفیلیک هستند. برای فیلتراسیون مواد شیمیایی قوی و حلال های غیرآلی مناسب هستند. برای فیلتراسیون حلال های ترکیبی HPLC (آب و استونیتریل) مناسب هستند. همچنین در فیلتراسیون حلالهای قلیایی کاربرد دارند.
فیلتر سرسرنگی آبگریز PTFE
این فیلترها آبگریز یا هیدروفوبیک هستند. در برابر مواد شیمیایی مقاومت بالایی دارند. برای فیلتراسیون اسیدها و بازها مناسب هستند. همچنین در برابر عمده حلالها مقاوم هستند و برای فیلتراسیون گازها بسیار مناسب هستند.
نحوه استفاده از فیلتر سرسرنگی PTFE
فیلتر سرنگی معمولاً برای حذف ذرات از یک نمونه مایع قبلی به منظور تجزیه و تحلیل جهت جلوگیری از آسیب رسیدن به تجهیزات استفاده میشود. به همین منظور برای جداسازی اجزا مزاحم، مایع مورد نظر را درون سرنگ میریزیم، سپس فیلتر موردنظر با توجه به قطر منافذ موجود در غشاء فیلتر انتخاب میشود.
فیلتر سرنگی در چه اندازههایی تولید میشود؟
فیلترها در اندازههای مختلفی ارائه میشود. رایجترین آنها که در آزمایشگاههای شیمی و فیزیک مورد استفاده قرار میگیرند، ۰.۲ میکرون و ۰.۴۵ میکرون هستند. به طورکلی، ۰.۴۵ میکرون برای انجام اکثر کارهای آزمایشگاهی کفایت میکند. با این وجود، در صورت وجود ذرات کوچکتر در نمونه منافذ ۰.۲ یا ۰.۱ میکرون ممکن است مناسبتر باشد.
نتیجه گیری:
فیلترهای سرسرنگی را می توان محبوبترین انواع فیلتر در کاربردهای آزمایشگاهی برشمرد. این فیلترها بیش از همه برای آمادهسازی نمونههای کروماتوگرافی و جذب اتمی کاربرد دارد. در این مقاله به اختصار درباره یکی از انواع این فیلترها، فیلتر سرسرنگی PTFE صحبت کردیم. برای خرید فیلتر سرسرنگی می توانید به سایت سنا تشخیص آزما مراجعه کنید.