در این مقاله سعی میکنیم تا توضیحاتی در مورد لوله گاما و خصوصیات این لوله و کاربردهای آن در آزمایشگاه را در اختیار شما قرار بدهیم. در ادامه گفته میشود که لوله گاما باکیفیت چه خصوصیاتی باید داشته باشد. ابتدا کمی در مورد لولههای آزمایشگاهی و کاربرد آنها توضیح میدهیم.
لولهآزمایش چیست و چه کاربردی دارد؟
لولهآزمایش یا لوله کشت یکی از پرکاربردترین ابزارها در آزمایشگاههای مختلف است. لولههای آزمایش بسته به کاربرد و موادی که در داخل آنها قرار میگیرد جنسهای مختلفی دارند. برخی از این لولهها میتوانند از جنس پلاستیک، شیشه و پیرکس باشند. ظاهر این لولهها گاهی شفاف یا مات هستند. لولههایی که برای حرارت دادن استفاده میشود، اصطلاحاً لوله جوش نامیده میشوند.
در برخی از لولههای آزمایشگاه استریل بودن و غیرقابل نشت بودن بسیار مهم است. معمولاً از این لولهها برای انجام آزمایشهای بسیار حساس استفاده میشود. برای مثال لوله فالکون که کاربرد بسیار مهمی در انتقال نمونهها دارد. برای خرید لوله فالکون میتوانید از سایت سنا تشخیص آزما خرید کنید.
مثال دیگری از لولهآزمایش پرکاربرد در آزمایشگاهها لوله گاما است. از این لولهها میتوان برای نقلوانتقال و نگهداری نمونهها استفاده نمود. همچنین قابلیت استفاده در سانتریفیوژها و انواع دستگاههای آزمایشگاهی را دارد. در ادامه در مورد لوله گاما و کاربردهای آن صحبت میشود. همچنین بررسی میکنیم لوله گاما باکیفیت چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟
لوله گاما چیست؟
لوله گاما یکی از لولههای پرکاربرد در آزمایشگاه است. از این لوله برای خونگیری، مخلوط کردن، مشاهده، نقلوانتقال مواد و غیره استفاده میشود. همچنین قابلیت استفاده در سانتریفیوژ و انواع دستگاههای آزمایشگاهی رادارند. این لولهها نیز در مصارف مختلفی چون تستهای ایمونواسی و سایر آزمایشهای خون استفاده میشود.این لوله مقاومت بسیار بالایی در برابر مواد شیمیایی، اسیدها و انواع حلالهای رایج را دارد. حجم این لوله ۵ میلیلیتر است و هیچ ماده انعقادی و افزودنی ندارد.
انواع لولههای گاما
لوله گاما که نام دیگر آن لولهآزمایش است در دو نوع مات و براق تولید میشود. نوع مات این لوله از جنس پلیپروپیلن بوده و جنس براق آن از جنس پلی استایرن است. مدل مات آن قابلیت استریل شدن توسط گاز اتیلن اکساید را دارد و مدل براق آن قابلیت استریل شدن توسط پرتوی گاما و گاز اتیلن اکساید را دارد.
این لوله مانند لولههای فالکون قابلیت استفاده در سانتریفیوژ و دیگر دستگاهها را دارد. یک نوع این لوله گاما کانتر است که در دستگاه کانتر مورداستفاده قرار میگیرد.(دستگاه گاما کانتر نوعی scintillation است که تشعشعات یونیزان را اندازهگیری میکند.)
لوله گاما باکیفیت چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟
در این بخش از مقاله ویژگیهای بارز لولههای گاما بررسی میشود و میگوییم که این باکیفیت چه خصوصیاتی دارد.
- مقاومت: انتخاب یک لولهآزمایش مناسب که بتوان آن را در دستگاههای سانتریفیوژ در حال دور بالا قرارداد، بسیار مهم است، زیرا هنگامیکه سانتریفیوژ شروع به چرخیدن میکند، وزن اجسام در حال چرخش تا چندین برابر افزایش مییابد. چنانچه کف لولهآزمایش از مقاومت خوبی برخوردار نباشد، دچار ترکخوردگی و حتی شکستگی میشود. درنتیجه منجر به نمونهگیری مجدد، آسیب به دستگاه سانتریفیوژ و صرف هزینه زمانی بالا خواهد شد. لولههای گاما از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند که میتوان در تمامی مراحل آزمایشگاه مورداستفاده قرار گیرد.
- ابعاد مناسب: این لولهها در ابعاد ۱۲*۷۵ میلیمتر تولید شدهاند. ابعاد مناسب آنها برای استفاده مستقیم در بیشتر دستگاهها بدون نیاز بهجا بهجایی در ابزارهای دیگر قابلاستفاده میباشند.
- قابلیت ضدعفونی کردن راحت:از ویژگیهای بارز این لولهها قابلیت ضدعفونی کردن راحت آنهاست. لولههای شفاف از جنس پلی استایرن را میتوان توسط پرتوهای گاما و مدل مات از جنس پلیپروپیلن را میتوان با استفاده از اتوکلاو ضدعفونی و تمییز نمود. هر دو مدل از این محصول را میتوان با گاز اتیلن اکساید استریل نمود.
- نگهداری محصول:این محصول از ریختن و هدر رفت نمونه جلوگیری میکند. ظرفیت این محصول ۵ میلیلیتر هست. ابعاد دهانه آن ۱۲ و ارتفاع ۷۵ میلیمتر است.
- استحکام: جنس و کیفیت بالای این محصولات آنها را در برابر مواد شیمیایی، حلالها و اسیدها بسیار مقاوم کرده است.
موارد مصرف لوله گاما کدام است؟
از لولههای گاما میتوان برای حمل و انتقال نمونهها، نگهداری مواد شیمیایی یا آلی استفاده کرد. یکی از مهمترین کاربردهای این لولهها انجام تستهای رقت سازی(AIE) و آزمایشهای رادیو ایمنی (RIA) رادیوایمنواسی است.
نتیجهگیری:
لولههای آزمایش کاربردهای متفاوتی در آزمایشگاه دارند. انواع لولهها با توجه به کاربردی که در آزمایشهای مختلف دارند، جنس و کیفیت متفاوت دارند. درصورتیکه برای انجام آزمایشهای به نکات استفاده از لولهها دقت کنیم و جنس و کیفیت آنها را در نظر بگیریم، طبیعتاً درنتیجه آزمایش مؤثر خواهد بود. میزان دقت در آزمایشها نیز به همین عامل مربوط است.