مراحل بیماری کرونا چگونه است؟
این سؤال، سؤالی است که در بین اغلب افراد جامعه دست به دست میشود. این ویروس ناشناخته هر روز در بین مردم فراگیرتر میشود و با همهگیری آن سؤالات بیشتری نیز در رابطه با نحوه پیشروی آن ایجاد خواهد شد.
روند گرفتار شدن توسط ویروس کرونا در بین عموم مردم مشخص است. این ویروس افراد را از طریق قطرات تنفسی فرد بیمار درگیر خواهد کرد. از همین رو، برای مبتلا نشدن به آن اغلب به تمهیداتی نظیر استفاده از ماسک و … نیاز است.
اما منظور ما از مراحل پیشروی ویروس کرونا روش انتقال یا علائم کرونا نیست. بلکه قصد داریم در این بخش روند انتقال این ویروس را از نظر علمی بررسی کنیم. همچنین در پایان این مطلب به واکنش بدن نسبت به این ویروس نیز خواهیم پرداخت. زیرا همانطورکه میدانید، واکنش بدن نسبت به ویروس در ایمن شدن بدن نسبت به آن نقش مؤثری دارد.
بررسی مراحل پیشروی ویروس کرونا از نظر علمی
همانطورکه میدانید کرونا ویروس از خانواده ویروس سارس است. نام علمی این ویروس SARS-COV-2 است که از تشابه نام آن با ویروس SARS-COV-2 میتوان به هم خانواده بودن این دو ویروس با یکدیگر پی برد. این ویروس از نظر ژنتیکی ۸۰ درصد مشابه سارس است.
غلاف یا انولوپ (Enveloped) این ویروس از گلیکوپروتئینهای اسپایک (S)، پروتئینهای انولوپ (E) و غشا (M) ساخته شدهاند. اولین مرحله از مراحل بیماری کرونا اتصال پروتئین S به سلول میزبان است. کار اتصال ویروس به سلول میزبان از طریق گیرنده هدف انجام خواهد شد.
مرحله اول درگیری ویروس کرونا
ویروس بهعنوان گیرنده سلول میزبان عمل میکند. برای انجام این کار در همافزایی با پروتئین سطح سلول میزبان به آنژیوتانسین یا ACE2 متصل میشود. این اتصال اصولاً در سلولهای اپی تلیال مجاری تنفسی انجام میشود.
مرحله دوم از پیشروی ویروس کرونا
هم افزایی با پروتئین سطح سلول، سبب ایجاد یک همجوشی غشایی خواهد شد. این امر سبب میشود تا ژنوم ویروس در سیتو پلاسم میزبان آزاد شود.
مرحله سوم از مراحل درگیری ویروس کرونا
در این مرحله ویروس وارد بدن شده است و در مرحله تکثیر و انتشار قرار دارد.
نکته مهم: اوج بار و پیشروی ویروس کرونا در هفته اول بیماری است. بعد از هفته اول اغلب، بیماری روند کاهشی دارد. وقتی بیماری در ۵ روز یا هفته اول شروع به بروز علائم میکند، نشاندهنده پتانسیل بالای عفونی آن است.
آشنایی با مراحل درگیری ویروس کرونا به زبان ساده
در بخش قبل مراحل بیمای کرونا را به لحاظ کینتیکی و علمی بررسی کردیم. در این بخش قصد داریم که به بیان ساده مراحل پیشروی بیماری بپردازیم. به زبان سادهتر مراحل درگیری ویروس کرونا به این ترتیب است که بیمار پس ازگذشت ۵ الی ۶ روز از مواجهه اولیه یا اصطلاحاً دوره کومون بیماری علائم پیدا میکند.
یکی از ویژگیهای بسیار بد SARS-COV-2 یا همان کووید-۱۹ تنوع طیف تظاهرات بالینی بیمار است. این تظاهرات بالینی از نوع حفیف گرفته تا عفونت شدید به همراه مرگ و میر بالا متغیر است.
نکته اول: در بیمارانی که به عفونت خفیف مبتلا میشوند، سیستم ایمنی میزبان اغلب قادر به کنترل عفونت خواهد بود.
نکته دوم: در بیماریهای شدید، بدن بیمار اغلب پاسخ ایمنی شدیدی به بیماری میدهد. این امر سبب آسیب رسیدن به اعضا، رفتن به کما و حتی مرگ خواهد شد.
نکته سوم: بطورکلی بار ویروسی در هفته اول عفونت به اوج میرسد، اما در روزهای بعدی، آنتی بادی به تدریج افزایش مییابد و روند بیماری سیر نزولی پیدا میکند. اما ابتلا به ویروس تا روز ۱۴ام قابل ردیابی است.
نکته چهارم: ظرفیت انتقال در هفته اول بیماری بسیار زیاد است. اما این مقدار پس از این دوره مشخص ثبت نشده است. از همین رو نمیتوان آن را قابل انشار یا غیرقابل انتشار دانست.
نکته پنجم: اگرچه افراد بدون علامت میتوانند این بیماری را منتقل کنند اما درجه نسبی عفونی بودن آنها نیز کمتر است.
مسیر انتقال ویروس کووید ۱۹
اپیتلیوم تنفسی انسان از جمله اوروفارنکس و راههای هوایی فوقانی، اغلب گیرندههای هدف میزبان هستند. برخلاف تصور همه دستگاه گوارش نیز مستعد جذب این بیماری است. از همین رو بیماری مثل اسهال نیز از علائم کووید محسوب میشود. خطر انتقال این ویروس نیز به عوامل متعددی بستگی دارد. محیط، میزان عفونی بودن و حتی عوامل اقتصادی و اجتماعی از عوامل متعدد انتقال این بیماری هستند.
نکته مهم: بیشترین میزان انتقال بیماری در میان افرادی است که ۱۵ دقیقه رو در رو با فاصله دو متر یا کمتر از آن در کنار یکدیگر قرار میگیرند. از همین رو گسترش آن در خانوادهها بیشتر از هر جای دیگر است.
از مراحل ثانویه بیماری کرونا، میتوان به پاسخ التهابی سلولهای T خاص اشاره کرد. این امر سبب میشود تا ویروس اولیه به محل عفونت جذب شود. در این شرایط سولهای آلوده پس از انتشار ویروس از بین میروند. این امر سبب میشود که در اغلب افراد بهبودی حاصل شود.
اما در بیمارانی که به نوع شدید این بیماری مبتلا هستند، پاسخ ایمنی نادرستی در بیماران ایجاد خواهد شد. حالت التهابی ریه بیمارانی که از کووید ۱۹ درگذشتهاند، نشاندهنده این موضوع است.
در سندرومهای حاد تنفسی نظیر مرس (MERS ) و سارس (SARS) ویژگیهای آسیب دو طرفه منتشر آلوئل، تشکیل غشای هیالین، نفوذ سولهای تک هستهای التهابی و دیستریس حاد تنفسی دیده میشوند. این ویژگیها در ویروس کرونا نیز مشابه هستند.
گاهی اوقات شاهد این موضوع هستیم که بیماری کووید ۱۹ حتی در جوانان نیز شدید است و میتواند منجر به مرگ شود. این امر به دلیل وجود توپیهای مخاطی با اگزودای فیبرینی در دستگاه مخاطی است که سبب شدت کووید ۱۹ در برخی جوانان خواهد شد.
واکنش ایمنی بدن در برابر ویروس کرونا
مراحل بیماری کرونا تنها شامل ورود ویروس به بدن نیست. بلکه واکنش ایمنی بدن در برابر این ویروس نیز جزو مراحل درگیری بیماری کرونا محسوب میشود. آنتی بادیها اغلب به طیف وسیعی از پروتئینهای بیماری پاسخ مثبت میدهند.
ممکن استدر جهار روز اول مواجهه با بیماری مقدار کمی آنتی بادی در بدن وجود داشته باشد. اما میزان این آنتی بادی رفته رفته افزایش مییابد. از همین رو در هفته چهارم از بیماری اغلب بدن پاسخ مناسبی در برابر آن خواهد داد. آنتی بادیهایی که ویروس را خنثی میکنند، طیف وسیعی را تشکیل میدهند. اگرچه این آنتی بادی در بدن تولید میشود اما مدت زمان پاسخ آنتی بادی و سلولهای T همچنان مبهم است.
نتیجه گیری:
مراحل بیماری کرونا از ورود این بیماری به بدن شروع میشود و تا درگیری سلولهای بدن و تولید آنتی بادی توسط آن ادامه دارد. اما بطورکلی واکنش بدن در مواجهه با این ویروس متفاوت است و نمیتوان الگوریتم خاصی را برای آن تعریف کرد.
بطورکلی غذا خوردن در مجاوت فرد آلوده، تقسیم کردن غذا، شرکت در فعالیتهای گروهی با فرد مبتلا، قرارگیری در محیطهای بسته با این افراد خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. باتوجه به اینکه واکنش بدن هر فرد در برابر این ویروس متفاوت است، بهترین راه، پیشگیری از ابتلا به این ویروس است.
علائم ویروس کرونا هم به صورت مرحله ای ظاهر میشن؟ ینی اول تب بعد بدن درد و …
سلام. علائم ویروس کرونا از هیچ روه خاصی پیروی نمیکنند و در افراد مختلف متفاوت هستند.