این روزها سه واکسن فایزر ، واکسن مدرنا و واکسن آسترازنکا بسیار خبرساز شدهاند. این سه واکسن واکسن های تأیید شده سازمان بهداشت جهانی هستند که به تازگی سر و صدای زیادی به پا کردهاند. شروع تزریق واکسن ها باعث شده است تا ویروس کرونا حتی کرونای جهش یافته تا حد زیادی کنترل شود. سوالات زیادی مبنی بر اینکه کدام یک از این سه واکسن بهتر هستند؛ وجود دارد. در ادامه این مطلب به معرفی این سه واکسن خواهیم پرداخت. همچنین نحوه عملکرد آنها ، میزان مصون ماندن فرد بیمار در اثر تزریق واکسن، تعداد تزریق موردنیاز و عوارض جانبی آنها را نیز بررسی خواهیم کرد.
معرفی و بررسی واکسن فایزر
واکسن فایزر واکسنی است که نسبت به دو واکسن دیگر یعنی واکسن مدرنا و واکسن آسترازنکا سروصدای بیشتری به پا کرده است. این واکسن توسط شرکت آمریکایی فایزر ساخته شده است. نحوه عملکرد این واکسن بهصورت RNA پیامبر است. mRNA یا آر این ای های پایم رسان یک مولکول تکرشتهای RNA یا اسید ریبونوکلئیک هستند. کار mRNA ها نسخه برداری از توالی ژنتیکی یک ژن و انتقال آن برای ساختن پروتئین است.
این واکسن در ۱۱ دسامبر از سازمان غذا و دارو مجوز اورژانسی گرفته است. به این معنی که عرضه این واکسن بلافاصله آغاز خواهد شد. مطالعات بالینی نشان میدهد که این واکسن به میزان ۹۵ درصد اثر بخشی دارد. بهعبارتی این واکسن روی ۹۵ درصد از کسانی که مورد آزمایش قرار گرفتهاند، نتیجه مثبت داده است و آنها را از ابتلا به ویروس کرونا در امان نگه داشت است.
برای اثر بخشی واکسن فایزر دو دوز از آن باید به فاصله زمانی سه هفته تزریق شود. این واکسن نیز مانند تمام واکسنهای دیگر دارای عوارضی نظیر خستگی، سردرد، لرز و درد عضلانی هستند. این علائم در تزریق دوز دوم نمود بیشتری پیدا میکنند. گفته شده است که ۵۰ میلیون دوز از این واکسن به زودی در دسترس خواهد بود.
معرفی و بررسی واکسن مدرنا
واکسن مدرنا نیز واکسنی است که RNA پیامبر یا mRNA عمل میکند. واکسن مدرنا نیز مجوز استفاده عمومی در آمریکا را درافت کرده است. این واکسن ۹۴/۱ درصد کارایی دارد. بهعبارتی با تزریق این واکسن بدن شما حدود ۹۴ درصد از درگیری با ویروس کرونا در امان خواهد ماند.
برای کارایی این واکسن باید آن را در دو دوز و با فاصله زمانی چهار هفته تزریق کرد. از عوارض جانبی این واکسن میتوان به مئواردی همچون، تب، درد عضلانی، سردردهای ادامه دار اشاره کرد. این عوارض ممکن است در تزریق دوز اول بروز کنند؛ اما در تزریق دوز دوم شدیدتر خواهند شد. به گفته تولی کنندگان ۸۰ میلیون دوز از این واکسن برا نزریق در ایالات متحده تولید خواهد شد.
معرفی و بررسی واکسن آسترازنکا
واکسن آسترازنکا برخلاف واکسن فایزر و واکسن مدرنا که دارای عملکرد RNA پیامبر یا mRNA هستند؛ با استفاده از ویروس سرماخوردگی غیرفعال شده عمل میکند. میزان مصونیت از ابتلا در این واکسن ۷۰ درصد اعلام شده است. برای عملکرد صحیح این واکسن نیز دو دوز از آن باید در فاصله زمانی چهار هفته تزریق شود. عوارض جانبی این واکسن هنوز اعلام نشده است. ۲۰ میلیون دوز از این واکسن در ۲۱ دسامبر در دسترس قرار گرفته است و ۸۰ میلیون دوز آن نیز در سال ۲۰۲۱ برای ایالات متحده در دسترس خواهد بود. تولیدکنندگان این واکسن در نظر دارند که سه میلیون دوز از آن را در سال ۲۰۲۱ تولید کنند.
سخن آخر:
سه واکسن فایزر ، مدرنا و آسترازنکا واکسن های تأیید شده سازمان غذا و دارو (FDA) هستند. اما کشورهای زیادی در حال آزمایش و حتی ساخت واکسن هایی با کارایی بالا هستند. باتوجه به روند پیشرفت جهان در زمینه تولید واکسن کرونا این واکسن در چند سال آینده در اختیار تمام جهان قرار خواهد گرفت از همین رو پاندمی کرونا نیز باتوجه به میزان پیشرفت این واکسن ، زودتر پایان خواهد یافت.