حقوق سالمندان
هر فرد – در هر کشوری در جهان – باید این امکان را داشته باشد که زندگی طولانی و سالمی داشته باشد. با این حال، محیط هایی که در آن زندگی می کنیم از نظر حفظ سلامتی متفاوت هستند. محیط بر رفتار ما و قرار گرفتن در معرض خطرات (برای مثال آلودگی هوا ،خشونت)، دسترسی ما به خدمات (مانند مراقبت های بهداشتی و اجتماعی) و فرصت هایی که پیری به ارمغان می آورد بسیار تأثیر می گذارد. نگهداری و مراقبت از سالمندان در کشورهای مختلف دارای قوانین مختلفی است. در کشور ما احترام و نکو داشت مقام سالمند در اولویت هرگونه اقدامی است. امروزه مطلب مورد توجه ویروس کرونا و سالمندان است. آیا سالمندان بیش از سایرین در معرض خطر هستند؟ قبل از اینکه به این بحث بپردازیم به مطالبی در مورد سالمندان اشاره می کنیم.
آمار تعداد سالمندان جهان
تعداد و نسبت افراد ۶۰ ساله و بالاتر در جمعیت رو به افزایش است. در سال ۲۰۱۹ تعداد افراد ۶۰ سال و بالاتر ۱ میلیارد نفر بود. این تعداد تا سال ۲۰۳۰ به ۱.۴ میلیارد و در سال ۲۰۵۰ به ۲.۱ میلیارد افزایش خواهد یافت. افزایش تعداد سالمندان در جهان نیازمند برنامه ریزی های اساسی است.
این تغییر مهم در جمعیت جهانی، نیازمند سازگاری با نحوه ساختار جوامع در همه بخش ها است. به عنوان مثال، مراقبت های بهداشتی و اجتماعی، حمل و نقل، مسکن و شهرسازی. ایجاد انگیزه و کار برای دوست داشتن هر چه بیشتر دنیا در سنین بالا، بخشی اساسی و ضروری از تغییر جمعیت است.
سرمایه گذاری برای سالمندان
در پیری هم چالش و هم فرصت وجود دارد. این امر باعث افزایش تقاضا برای مراقبت های بهداشتی اولیه و طولانی مدت، نیاز به نیروی کار آموزش دیده و محیط های جسمی و اجتماعی می شود. این امر نیازمند سرمایه گذاری های مختلف در سطح خانواده ،جامعه محلی و یا به طور گسترده تری برای کل جامعه است. جوامعی که با این تغییر جمعیتی سازگار شده اند و برای پیری سالم سرمایه گذاری می کنند. می توانند افراد را به زندگی طولانی تر و سالم تر تبدیل کنند.
برنامه ریزی WHO برای سالمندان
WHO با کشورهای عضو، آژانس های سازمان ملل و ذینفعان متنوع از بخش های مختلف همکاری می کند تا سالمندی سالم را در هر کشور تقویت کند. سالخوردگی سالم به عنوان توسعه و حفظ توانایی عملکردی است که بهزیستی را در سنین بالاتر امکان پذیر می کند. توانایی عملکردی با توجه به ظرفیت ذاتی یک فرد (یعنی ظرفیتهای جسمی و روحی فرد) ، محیطی که در آن زندگی می کند(به معنای وسیع ترین درک و شامل محیط های جسمی ، اجتماعی و سیاسی) و تعامل بین آنها تعیین می شود.
استراتژی های WHO برای بهتر زیستن سالمندان
WHO اقدامات دهه مربوط به سالمندی سالم را (۲۰۲۰-۲۰۳۰ ) اعلام می کند:
۱- تغییر طرز تفکر، احساس و عمل افراد نسبت به سن و سالخوردگی.
۲- اطمینان حاصل شود که جوامع توانایی های افراد مسن را تقویت می کنند.
۳- ارائه خدمات مراقبتهای یکپارچه محور و خدمات بهداشتی اولیه مناسب به افراد مسن.
۴- دسترسی به مراقبت های طولانی مدت برای افراد مسن که به آن نیاز دارند فراهم شود.
ویروس کرونا و سالمندان
امروزه با ظهور بیماری جدید کرونا در جوامع بررسی افراد پرخطر و مراقبت از آنها بسیار مهم شده است. COVID-19 زندگی روزمره افراد مسن را تغییر داده است. مراقبت و پشتیبانی از آنها، توانایی آنها برای ارتباط اجتماعی و چگونگی درک آنها را تغییر داده است. افراد مسن به دلیل گذراندن وقت بیشتر در خانه، عدم ملاقات با سایر اعضای خانواده، دوستان و همکاران، قطع موقت اشتغال و فعالیتهای دیگر، در شرایط جدیدی قرار می گیرند. اضطراب و ترس از بیماری و مرگ خود و عزیزان موجب نگرانی آنها می شود. از این رو مهم است که ما شرایطی را برای کاهش استرس در طول این همه گیری ایجاد کنیم. مشکلات احساسی و روانی شاید بیش از مشکلات پزشکی و درمانی است. روانشناسان به این امر باور دارند و اگر سالمندی در منزل دارید باید مراقبت رفتار، اخبار و استرس های ناشی از کرونا بر آنها باشیم.
WHO، راهنمایی و مشاوره ای را در طول بیماری همه گیر COVID-19 برای افراد مسن و خانواده های آنها، پرسنل بهداشتی و اجتماعی، مقامات دولتی و افراد جامعه ارائه می دهد. مطالب بیشتر مربوط به افراد مسن در طول بیماری همه گیر COVID-19 به محض دسترسی ، به این صفحه اضافه می شوند.