ویروس شناسی

چه داروهایی در درمان کرونا مصرف می شوند؟

داروهای مورد استفاده در درمان بیماری کرونا کدام هستند؟ بررسی انواع داروهای موجود درمان کرونا

در حال حاضر با شدت گرفتن همه‌گیری بیماری کرونا و ظهور گونه‌های جدید این ویروس، بحث درمان این بیماری نیز به شیوه‌های جدید مطرح می‌شود. همه ما می‌دانیم درصورتی‌که بیمار مبتلا به کرونا با هر سویه‌ای که آلوده‌شده باشد، زمانی که بیماری وخیم باشد باید به پزشک مراجعه کرده و در صورت صلاح‌دید پزشک در بیمارستان بستری شود. حالا می‌خواهیم بدانیم داروهایی که یک بیمار کرونایی دریافت می‌کند تا چه حد در درمان بیماری مؤثر است.

کدام داروها در درمان بیماری کرونا مؤثر است؟

روز پنجشنبه اول آبان ماه ۱۳۹۹، شرکت داروسازی آمریکایی گیلیاد اعلام کرد که سازمان غذا و دارو آمریکا داروی “رمدسیور” برای درمان بیماری کرونا مورد تائید قرار داده است. رمدسیور به‌عنوان اولین دارو در درمان کووید ۱۹ اعلام شد. دارویی که به گفته‌ی بسیاری از کارشناسان شاید برای درمان بیماری کرونا خیلی مؤثر واقع نشود، اما می‌تواند روند بهبودی را تسریع ببخشد و به خالی شدن تخت‌های بیمارستانی و کمتر شدن تعداد افراد بستری کمک کند.
بااین‌حال متخصصان و کارشناسان دیگری هم هستند که بر همان ادعای قبلی خود استوارند و معتقدند که کرونا داروی مشخصی ندارد و تمام داروهایی که درروند درمان این بیماری مورداستفاده قرار می‌گیرند، درروش آزمون‌وخطا هستند.

در ادامه به معرفی تعدادی از داروهایی که تا امروز برای درمان و یا به بیان بهتر، برای اثرگذاری درروند درمان این بیماری معرفی و استفاده‌شده‌اند، می‌پردازیم و بعد هم برخی از انواع پرمصرف و تائید شده آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

فاویپیراوییر

نوعی داروی ضدویروسی است که می‌تواند جلوی تولید پلیمراز RNA ویروس را بگیرد. این آنزیم پروتئینی است که موجب تکثیر سلول‌های ویروسی می‌شود. این دارو برای اولین بار در مرکز بیماری همه‌گیر علیه SARS-CoV-2 در ووهان استفاده شد.

با شیوع پاندمی کرونا این دارو برای استفاده اضطراری در ایتالیا تائید شد. در حال حاضر در اکثر کشورهای درگیر با کووید ۱۹ مورداستفاده قرار می‌گیرد. در ژوئن ۲۰۲۰ این دارو تأییدیه DCGI را در هند برای عفونت‌های خفیف تا متوسط کووید ۱۹ دریافت کرد.
این قرص منجر به خاتمه سنتز پروتئین در ویروس می‌شود. همچنین اخیراً ثابت‌شده که داروی فاویپیراویر در عفونت‌های آنفولانزا، می‌تواند نوعی جهش‌زایی کشنده در ویروس شود و آن را به داروی کشنده ویروس تبدیل می‌کند.

رمدسیور

رمدسیور یک پیش‌داروی نوکلئوتیدی آدنوزین است که بعد از ورود به سلول‌ها تبدیل به فرم فعال خود یعنی نوکلئوزید تری فسفاته می‌شود. رمدسیور تری فسفات به‌عنوان یک آنالوگ آدنوزین تری فسفات عمل می‌کند و برای ادغام در زنجیره RNA توسط پلیمراز RNA وابسته به SARS-CoV-2 RNA رقابت می‌کند، و درنتیجه منجر به تأخیر در خاتمه زنجیره در طول تکثیر RNA ویروسی می‌شود.

این امر به‌طورکلی منجر به مهار سنتز RNA می‌شود.در ابتدا برای درمان بیماری ویروسی ابولا و عفونت‌های ویروسی ماربورگ استفاده می‌شده است. بعدها مشخص شد که این دارو می‌تواند علیه برخی دیگر از ویروس‌ها مانند سن‌سیشیال تنفسی، تب لاسا، نیپا و خانواده کرونا ویروس هم به کار رود.
به‌طورکلی پزشکان این دارو را امکانی برای درمان قطعی بیماران مبتلا به کووید ۱۹ تلقی نمی‌کنند، بلکه معتقدند استفاده از آن می‌تواند احتمال بهبود و زنده ماندن برخی بیماران مبتلا به کرونا را افزایش و دوره مداوا را چند روز کاهش دهند.

اکتامرا

کمسیون بهداشت چین اخیراً استفاده موفقیت‌آمیز از دارو اکتامرا را در بیماران فاز حاد کرونا تائید کرده و این دارو را به‌عنوان یکی از داروهای مناسب برای درمان بیماری کرونا معرفی کرده‌است. اگرچه معرفی یک دارو برای بیماری نیازمند مطالعات گسترده و بررسی‌های دقیق است. اما به علت شرایط ویژه بیماری کرونا و میزان بالای مرگ‌ومیر این بیماری ارزیابی اولیه داروی اکتامرا به‌عنوان دلیل کافی برای استفاده دارو در بیماران با حال وخیم در نظر گرفته‌شده است.
این دارو یک مهارکننده اینترلوکین ۶ است که بیشتر در درمان روماتیسم مفصلی و درمان آرتریت ایدیوپاتیک فعال سیستمیک جوانان استفاده می‌شود. این دارو، آنتی‌بادی مونوکلنال علیه گیرنده اینترلوکین ۶ است. از این دارو معمولاً در درمان سویه‌های جدید کرونا مورداستفاده قرار می‌گیرد. مثلاً فرد مبتلا به کرونا دلتا در برخی موارد نیاز به تزریق این دارو دارد.

نتیجه‌گیری:

در حال حاضر داروی قطعی برای بیماری کرونا مورد تائید قرار نگرفته است. اما داروهایی که امروزه برای درمان کرونا مورداستفاده قرار می‌گیرند بیشتر جنبه سرکوب کردن بیماری دارد و شانس زنده ماندن فرد را بالا می‌برد. در این مدت پاندمی بیماری کرونا داروهای بسیاری مورد آزمایش قرارگرفته‌اند اما تا امروز داروهایی که در بالا ذکر شد مورد تائید قرارگرفته و در درمان این بیماری استفاده می‌شوند.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *