با بازگشایی مدارس، رعایت اقدامات احتیاطی در داخل و خارج از کلاس برای جلوگیری از شیوع کرونا ویروس در مدارس بسیار مهم است. رعایت این اقدامات هم برای دانش آموزان و هم برای معلمان بسیار ضروری است. این امر سبب بهداشت محیط در مدارس در زمان کرونا خواهد شد. ما در این مقاله قصد داریم درباره ۲۵ نکته بهداشتی کرونایی برای حضور در مدارس صحبت کنیم. چگونگی انجام اقدامات لازم جهت در امان ماندن از آسیبهای کرونا ویروس در مدارس نیز پیش بینی شده است.
نکته اول: کسب اطلاعات صحیح درباره کرونا ویروس
یکی از درسهای کلیدی آموخته شده از همه گیری کرونا، نقش مهم معلمان در تضمین تداوم یادگیری است. با بازگشایی مدارس، معلمان باید اطمینان حاصل کنند که کودکان میتوانند در محیطی امن و سالم بیاموزند.
اقدامات احتیاطی کرونا ویروس در مدارس نه تنها از شما بلکه از دانش آموزان شما نیز محافظت میکند. آگاه باشید که اطلاعات نادرست و تصورات غلط خطرناک در مورد COVID-19 در حال پخش است و به ترس افراد دامن میزند.
ممکن است برخی از دانش آموزان شما این اطلاعات نادرست را در خانه شنیده باشند. معلمان باید اطلاعات واقعی را به آنها منتقل کنند. درک کویید ۱۹ نحوه انتشار آن، و نحوه محافظت از خود و دیگران در برابر آن، اولین قدم ضروری در ایجاد رویهها و پروتکلها در کلاس درس است.
نکته دوم: آگاه سازی دانش آموزان درباره کووید – ۱۹
دانش آموزان برای رعایت قوانین باید از این بیماری اطلاع داشته باشند. به نگرانیها و ایدههای آنها گوش دهید و به سؤالات آنها به شیوهای متناسب با سن پاسخ دهید. در مورد واکنشهای مختلفی که ممکن است داشته باشند بحث کنید و توضیح دهید که چنین واکنشهایی برای یک موقعیت غیرعادی طبیعی است. نکات مهم برای جلوگیری از ویروس کرونا باید به آنها آموزش داده شود. آنها باید اقدامات احتیاطی لازم را برای در امان ماندن از ویروس دلتا کرونا و دیگر سویهها انجام دهند.
نکته سوم: پخش فهرستی از بایدها و نبایدهای کرونایی
برای تشویق دانش آموزان و معلمین به رعایت بهداشت محیط در مدارس در زمان کرونا، تهیه فهرستی از بایدها و نبایدهای کرونایی میتواند مفید باشد. فهرستی را با هم ایجاد کنید تا نحوه احوالپرسی دانش آموزان از یکدیگر، چیدمان میزها، فاصله گذاری فیزیکی را به آنها انتقال دهید. این فهرست میتواند در کنار آگاه سازی شفاهی دانش آموزان بسیار موثر باشد. فهرست باید به طور خلاصه به تمام موارد لازم برای جلوگیری از کرونا ویروس در مدارس اشاره کند.
نکته چهارم: آماده کردن پوسترهای بهداشتی
فعالیتهای مشخصی را که میتوانید برای نشان دادن اقدامات بهداشتی خوب به دانش آموزان خود انجام دهید، فهرست کنید. از دانش آموزان بخواهید که پوسترهایی را که حاوی نکات مهم برای جلوگیری از کرونا ویروس در مدارس است، درست کنند. این کار باعث میشود، خود آنها به صورت آگاهانه در مورد این بیماری و روشهای جلوگیری از آن تحقیق کنند. آماده کردن پوستر میتواند توسط مدیر مدرسه نیز انجام شود. هر چه قدر پوستر خلاقانه و خاص طراحی شود، بیشتر باعث جلب توجه دانش آموزان خواهد شد.
نکته پنجم: ایجاد قوانین خلاقانه با کمک دانش آموزان
• با دانش آموزان خود ایدهها و قوانین سرگرم کننده و خلاقانه ارائه دهید تا از اعمال پرخطر در مدرسه/کلاس درس پرهیز کنید. این شامل، به عنوان مثال، دست زدن به نرده و پلهها در هنگام استفاده از آنها یا باز گذاشتن درهای کلاس برای جلوگیری از دست زدن به دستگیرهها میتواند جزو این قوانین باشد.
• قوانین را به صورت گروهی اختراع کنید و آنها را روی یک صفحه کاغذ بزرگ بنویسید که سپس میتوانید در کلاس نمایش دهید
• پوسترهای سرگرم کنندهای ایجاد کنید که میتواند در راهروها نمایش داده شود تا به همه یادآوری شود که قوانین بهداشتی را رعایت کنند.
نکته ششم: همه باید واکسن بزنند
معلمان و دانش آموزان برای جلوگیری از شیوع کرونا ویروس در مدارس باید هر سه دوز واکسن را در موعد مقرر تزریق کنند. واکسن کرونا راههای ایمن و مؤثر برای پیشگیری از بیماریهای جدی و مرگ ناشی از کووید-۱۹ هستند.
وزارت بهداشت زمان تزریق واکسن به گروههای سنی مختلف را اعلام میکند. پس از تزریق واکسن سعی کنید از آنتی بیوتیکهای تب بر استفاده کنید. توجه داشته باشید که در صورت دارا بودن این بیماری واکسن تزریق نکنید زیرا علایم تشدید و بیماری سختتر میشود.
نکته هفتم: رعایت فاصله گذاری اجتماعی
برای حفظ بهداشت محیط در مدارس در زمان کرونا فاصله گذاری فیزیکی حداقل ۱ متر باید تحت نظارت مدیر مدرسه انجام شود. رعایت این فاصله گذاری در مدارس هم برای دانش آموزان و هم برای معلمین ضروری است. اقدامات توصیه شده به شرح زیر است:
• اطمینان حاصل کنید که همه افراد در مدرسه حداقل یک متر فاصله بین هم دیگر را حفظ کنند
• فاصله بین میزها را (حداقل یک متر) بگذارید.
• برای ایجاد فاصله ۱ متری در صفهای ورودی از تابلوها، علائم کف، نوار، موانع یا وسایل دیگر استفاده کنید.
نکته هشتم: عدم جا به جایی دانش آموزان از کلاسی به کلاس دیگر
تعدد کلاسها را در طول فعالیتهای درسی و فوق برنامه محدود کنید. به این معنی که نیازی نیست در فوق برنامهها یا درسی ویژه دانش آموزان به کلاسهای مختلف بروند.
تا جایی که ممکن است معلمان باید کلاس درس را در یک کلاس واحد برگذار کنند. خود آنها میتوانند در صورت لزوم برای دروس مختلف بین پایههای دیگر جا به جا شوند ولی دانش آموزان باید از این کار منع شوند.
نکته نهم: زمان بندی حضور پایههای مختلف در مدارس
زمان کلاسها برای پایههای مختلف متفاوت باشد به گونهای که همه معلمان و دانش آموزان به طور یک جا در مدارس حضور نداشته باشند. به طور مثال اگر مدرسهای ۱۰ پایهای است، میتواند ۵ پایه اول را روزهای فرد و ۵ پایه دیگر را پس از ضد عفونی مدارس در روزهای زوج بپذیرد.
رعایت زمان بندی میتواند تا حد زیادی برای جلوگیری از کرونا ویروس در مدارس موثر باشد. این زمان بندی یا زمان بندیهای دیگر ارائه شده توسط صاحب نظران باید مورد بررسی قرار گرفته و بهترین آنها اجرایی شود.
نکته دهم: عدم حضور افراد مسن در جمع دانش آموزان
در صورت امکان، اعضای بزرگتر خانواده یا جامعه (مثلا پدربزرگ و مادربزرگ) را از بردن بچهها منع کنید. این افراد به دلیل بنیه ضعیف خود بیش از دیگران در معرض خطر ویروس کرونا هستند.
در صورت دریافت بیماری توسط این گروه سنی، احتمال مرگ آنها افزایش مییابد. البته واکسن تاثیر بسیار زیادی در کاهش مرگ و میر گروههای سنی مختلف دارد اما همانطور که در مقالههای قبل گفتیم، واکسن به طور کلی نمیتواند در جلوگیری از کرونا ویروس در مدارس موثر باشد.
نکته یازدهم: برگزاری کلاسها در فضای باز
برای رعایت بهداشت محیط در مدارس در زمان کرونا بهتر است کلاسها را در فضای باز سازماندهی کنید یا اتاقها را تا حد امکان تهویه کنید. این فضای باز میتواند حیاط یا سالن مدارس باشد. اگر حیاط یا سالن انتخاب شود، میتواند به دلیل وسیع بودن باعث رعایت فاصله یک متری نیز بشود. دانش آموزان را از اجتماع یا گردهمایی در گروههای بزرگ خارج از مدرسه منع کنید.
فضای باز باعث میشود، ویروس در مکانی کوچک محدود نشده و به جای انتقال به تنفس یکی از دانش آموزان به فضای باز منتقل شود.
نکته دوازدهم: شستن مکرر دستها
نقش معلمان در از بین بردن کرونا ویروس در مدارس بسیار کاربردی است. معلمان در بیشتر مواقع الگوی دانش آموزان قرار میگیرند. به همین دلیل است که شست و شوی دستها علاوه بر دانش آموزان باید توسط معلمان نیز صورت گیرد.
شستن دستها یکی از سادهترین راهها برای کنترل انتشار کرونا ویروس در مدارس و حفظ سلامت دانش آموزان و کارکنان است.
آموزش پنج مرحله شستن دستها
۱. دستان خود را با آب روان خیس کنید.
۲. به اندازه کافی مایع شوینده بمالید تا دستهای خیس خود را بپوشاند.
۳. تمام سطح دستهایتان از جمله پشت دستها و فضاهای بین انگشتان و زیر ناخنها را حداقل به مدت ۲۰ ثانیه تمیز کنید. برای تبدیل این عادت به یک عادت سرگرم کننده، میتوانید دانش آموزان را تشویق کنید که در این زمان آهنگی کوچک بخوانند.
۴. دستهای خود را کاملا زیر آب جاری بشویید.
۵. دستهای خود را با یک پارچه تمیز یا دستمال کاغذی خشک کنید.
اگر دسترسی به سینک، آب جاری یا صابون در مدرسه دشوار است، از مواد ضد عفونی کننده دست استفاده کنید. لازم به ذکر است که برای از بین بردن میکروبها و کرونا ویروس در مدارس، آب سرد و گرم به یک اندازه موثر هستند. مهمترین چیز استفاده از صابون در هنگام شست و شو است.
دانش آموزان باید شستن یا ضدعفونی مرتب دستهای خود را در زمانهای کلیدی فراموش نکنند. هنگام ورود یا خروج از کلاس، پس از لمس سطوح، مواد آموزشی، کتابها از جمله این زمان ها است.
نکته سیزدهم: عطسه در محل مناسب
دانش آموزان باید همیشه در ناحیه آرنج خود سرفه یا عطسه کنند. با این حال، اگر در دستان خود سرفه یا عطسه کردند، از آنها بخواهید که بلافاصله دستهای خود را بشویند یا ضدعفونی کنند.
اگر دانش آموزی داخل دستمال کاغذی عطسه یا سرفه میکند، مطمئن شوید که دستمال کاغذی فورا دور ریخته شود. بعد از عطسه باید دانش آموز دستهای خود را بشوید. بسیار مهم است که شستن دستها به یک عادت سیستماتیک تبدیل شود.
حتی اگر دستهایشان تمیز است، به دانش آموزان آموزش دهید که از دست زدن به چشم، بینی و دهان خودداری کنند. میکروبها در واقع میتوانند روی دستهای آنها قرار بگیرند و از این طریق در کلاس پخش شوند.
بر لزوم شست و شوی مکرر دستها و رعایت بهداشت و تامین لوازم مورد نیاز تاکید به منظور جلوگیری از شیوع بهداشت محیط در مدارس در زمان کرونا کنید. در صورت امکان، بطریهای محلول هیدروالکلی را در هر کلاس درس وجود داشته باشد. در ورودی و خروجی کلاس و همچنین در نزدیکی غذاخوری و توالت مواد ضد عفونی کننده نصب کنید.
نکته چهاردهم: ماسک زدن در مدرسه
اگر پوشیدن ماسک در مدرسه شما توصیه میشود، مطمئن شوید که دانش آموزانتان میدانند چه زمانی باید آن را بپوشند. آنها باید از سیاستهای مدرسه در مورد استفاده از ماسک، مانند نحوه دور انداختن ماسکهای استفاده شده اطلاع داشته باشند. با دانش آموزان خود نحوه نگهداری صحیح ماسک را مرور کنید.
همه چیز باید انجام شود تا اطمینان حاصل شود که استفاده از ماسک مانع یادگیری نمیشود. هیچ کودکی نباید به دلیل کمبود یا در دسترس نبودن منابع، از دسترسی به آموزش محروم شود. بنابراین توزیع ماسک برای عدم انتشار کرونا ویروس در مدارس ضروری است.
اگر به کودکان دارای ناتوانی مانند کم شنوا یا کم شنوا آموزش میدهید، فرصتهای یادگیری را که این کودکان به دلیل کاهش سیگنال گفتار ناشی از ماسکها، ناتوانی در خواندن لبها یا دیدن بیان صحبت کننده و فاصله فیزیکی از دست میدهند را در نظر بگیرید.
نکته پانزدهم: بهداشت محیط در مدارس در زمان کرونا با سرایدار
سرایدار مدرسه یکی از مهمترین اشخاصی است که ممکن است در معرض کرونا ویروس قرار بگیرد. او حتی میتواند با انجام اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از کرونا ویروس در مدارس یکی از بهترین افراد باشد. در زیر توصیههایی برای این فرد داریم:
• مطمئن شوید، میدانید که چگونه از محصولات بهداشتی به روشی ایمن و مناسب استفاده کنید.
• دستورالعملهای روی برچسب مواد شوینده را مطالعه کنید.
• محصولات تمیز کننده و ضد عفونی کنندهها اغلب باید با دستکش یا محافظ چشم استفاده شوند. بنابراین، هنگام استفاده از محلولهای حاوی سفید کننده، همیشه باید دستکش بپوشید تا از دستان خود محافظت کنید.
• پاک کنندهها و ضدعفونی کنندهها را با هم مخلوط نکنید مگر اینکه روی برچسب آن نوشته شده باشد که ایمن است. ترکیب برخی از محصولات (به عنوان مثال، سفید کننده و پاک کنندههای آمونیاکی) میتواند باعث آسیب جدی یا حتی مرگ شود.
• در برخی از سطوح نیز میتوان از محلولهای حاوی سفید کننده رقیق شده استفاده کرد.
• تاریخ انقضا مواد شوینده را بررسی کنید.
• برخی از سفید کنندهها، به عنوان مثال آنهایی که برای استفاده روی لباسهای رنگی یا برای سفید کردن طراحی شدهاند، برای ضدعفونی مناسب نیستند.
• سفید کننده خانگی تنها در صورت رقیق شدن مناسب در برابر ویروس کرونا موثر است
• دستورالعملهای سازنده را برای تهویه مناسب رعایت کنید. هرگز سفید کننده خانگی را با آمونیاک یا هر ماده شوینده دیگری مخلوط نکنید.
• اجازه دهید محلول حداقل یک دقیقه روی سطح بماند.
نکته شانزدهم: ضد عفونی اشیا و سطوح
ضدعفونی و تمیز کردن روزانه سطوح و اشیاء مانند میز، نیمکت، دستگیره، صفحه کلید کامپیوتر، اشیاء مورد استفاده برای کارهای عملی، شیر آلات، تلفن و اسباب بازی در مدارس بسیار ضروری است.
سطوح و اشیاء کثیف آشکار را فوراً تمیز کنید. اگر سطوح یا اشیاء آلوده به مایعات بدن یا خون هستند، از دستکش استفاده کنید. تمام اقدامات احتیاطی استاندارد را برای جلوگیری از تماس با مایع انجام دهید. مایع را بردارید، سپس سطح را تمیز و ضد عفونی کنید.
نکته هفدهم: رفتار مناسب با دانش آموز مشکوک به ویروس کرونا
شایعترین علائم کرونا ویروس، تب، سرفه و خستگی است. علائم دیگر عبارتند از: تنگی نفس، درد یا فشار قفسه سینه، درد عضلانی یا بدن درد، سردرد، از دست دادن حس چشایی یا بویایی، گیجی، گلودرد، گرفتگی یا آبریزش بینی، اسهال، تهوع و استفراغ، درد معده. اگر دانش آموزی این علائم را داشت بهتر است اعمال زیر را انجام دهیم:
• یک اتاق خاص در مدرسه (مثلاً نزدیک در ورودی) تعیین کنید که کودکان بتوانند در آن منتظر بمانند. در حالت ایده آل، این اتاق باید به خوبی تهویه شود. اگر پرستارانی در مدرسه در دسترس هستند، توصیه میشود که به این اتاق انتظار اختصاص داده شوند. اگر دانش آموزان بیمار هستند یا علائم کووید-۱۹ را نشان میدهند، باید در اتاق تعیین شده منتظر والدین/مراقبان خود باشند تا آنها را تحویل بگیرند. سپس اتاق باید تمیز و ضد عفونی شود.
• در صورت امکان برای دانش آموز بیمار ماسک پزشکی تهیه کنید.
• برای شناسایی افراد بیمار، دمای بدن کارکنان، دانشجویان و بازدیدکنندگان را در ورودی مرکز اندازه گیری کنید. از آنها بپرسید که آیا در ۲۴ ساعت گذشته تب داشتهاند یا خیر.
• بسته به موقعیت و زمینه، دانش آموزان/کارکنان ممکن است نیاز به ارجاع به یک مرکز بهداشتی یا فرستادن به خانه داشته باشند.
• همه دانش آموزان را تشویق کنید که اگر فکر میکنند بیمار هستند در خانه بمانند و خود را قرنطینه کنند
• در صورت نیاز به اندازه گیری دما، یک روش استاندارد ایجاد کنید.
• مراحل را از قبل با والدین و دانش آموزان در میان بگذارید.
نتیجه گیری:
امکان شیوع کرونا ویروس در مدارس بسیار زیاد است. بنابراین ما در این مقاله اقدامات احتیاطی را برای در امان ماندن دانش آموزان از این ویروس در نظر گرفتیم. با رعایت این اقدامات که شامل ماسک زدن، ضدعفونی کردن اشیا، عدم تجمع و… است، میتوانیم به راحتی کرونا ویروس را شکست دهیم. امروزه سویه اومیکرون کرونا جدیدترین پیک این بیماری است. در جهت جلوگیری از آن نیز میتوانیم با کمترین هزینه ممکن اقدام به نابود کردن آن کنیم.