نوجوانی چیست؟
نوجوانی مرحله ی زندگی بین کودکی و بزرگسالی است. از سنین ۱۰ تا ۱۹ سالگی را نوجوانی می نامند. این یک مرحله بی نظیر از رشد انسان و زمان مهمی برای ریختن پایه های سلامتی است. شناخت نوجوانی و مشکلات آن در کشور ما با توجه به رشد جمعیت بسیار اهمیت دارد.
نوجوانان رشد سریع جسمی، شناختی و روانی را تجربه می کنند. این امر بر نحوه احساس، تفکر، تصمیم گیری و تعامل با دنیای اطرافشان تأثیر می گذارد.
علیرغم اینکه به عنوان یک مرحله سالم از زندگی تصور می شود. مرگ و میر ، بیماری و آسیب دیدگی قابل توجهی در سالهای نوجوانی مشاهده می شود. بسیاری از این موارد قابل پیشگیری یا قابل درمان است. در این مرحله، نوجوانان الگوهای رفتاری ایجاد می کنند. به عنوان مثال: انتخاب رژیم غذایی، فعالیت بدنی، مصرف مواد و فعالیت جنسی؛ که می تواند بر سلامتی خود و دیگران اثرگذار باشند.
آموزش های ضروری نوجوانان
برای رشد و پیشرفت نوجوانان به اطلاعاتی از جمله آموزش جامع جنسی در سن مناسب نیاز دارند. فرصت هایی برای پیشرفت مهارت های زندگی، خدمات درمانی قابل قبول و محیط های امن و حمایتی نیاز دارند. گسترش چنین فرصتهایی برای پاسخگویی به نیازها و حقوق خاص نوجوانان مهم است.
در جهان بیش از گذشته نوجوانان وجود دارد: ۱.۲ میلیارد نفر. که جمعاً یک ششم جمعیت جهانی است. پیش بینی می شود این تعداد تا سال ۲۰۵۰ افزایش یابد. به ویژه در کشورهای کم درآمد و متوسط که نزدیک به ۹۰٪ از افراد ۱۰ تا ۱۹ ساله زندگی می کنند. بنابراین شناخت نوجوانی و مشکلات آن برای همه افراد مهم است.
علل مرگ و میر نوجوانان
تخمین زده می شود ۱.۱ میلیون نوجوان در هر سال می میرند. علل اصلی آسیب دیدگی در جاده ها ، خودکشی و خشونت بین فردی است. میلیون ها نوجوان نیز بیماری و آسیب دیدگی را تجربه می کنند. علل مرگ و میر در نوجوانان از نظر جنس و سن و همچنین از نظر موقعیت جغرافیایی متفاوت است. شناخت علل مرگ و میر در نواحی مختلف بسیار اهمیت دارد.
برای کودکان ۱۰-۱۴ ساله، خطرات عمده برای سلامتی مربوط به آب، بهداشت و فاضلاب است. خطرات مربوط به افراد ۱۵-۱۹ ساله بیشتر مربوط به رفتارهایی مانند؛ مصرف الکل و رابطه جنسی ناامن است. رژیم غذایی ضعیف و فعالیت بدنی پایین چالش های دیگری است. همچنین سوء استفاده جنسی در این دوران آغاز می شود. دختران بزرگتر به طور نامتناسب تحت تأثیر خشونت شریک زندگی قرار می گیرند. عوارض حاملگی و سقط های ناایمن علت اصلی مرگ و میر در دختران ۱۵-۱۹ ساله است.
پیشگیری از مرگ و میر نوجوانان
بیشتر مرگ و میر نوجوانان قابل پیشگیری یا قابل درمان است. اما نوجوانان در دسترسی به اطلاعات و خدمات بهداشتی با موانع خاصی روبرو هستند. قوانین و سیاست های محدودکننده، کنترل والدین، دانش محدود، مسافت ، هزینه ، عدم محرمانه بودن و تعصب همه می توانند نوجوانان را از گرفتن مراقبت های لازم برای رشد و پیشرفت در سلامت خوب محدود کنند.
توصیه های WHO برای دوره نوجوانی
WHO توصیه های برای دوره نوجوانی ارائه می کند. که مربوط به نوجوانان خاص و یا ویژه در کل حوزه های بهداشتی است. که شامل بیماری های واگیر و غیر واگیر، سلامت جنسی و تولید مثل، آسیب غیر عمدی، خشونت، سلامتی، سوء مصرف مواد، خودکشی و غیره است.
برای حمایت از اجرای این توصیه ها، WHO طیف وسیعی از ابزارهای پشتیبانی سیاست و برنامه را تولید می کند.که نام آن سازمان اقدام شتاب جهانی برای سلامت نوجوانان (AA-HA!) است. این مرکز سیاست گذاران و مدیران کشورها را در مورد چگونگی برنامه ریزی، اجرای،نظارت و ارزیابی برنامه های بهداشتی نوجوانان راهنمایی می کند.
WHO همچنین از کشورها برای ارائه خدمات، تأمین اعتبار و ایجاد ظرفیت های پژوهشی و برنامه نویسی در سطح کشورها کمک می کند. و از سیاست ها و برنامه ها پشتیبانی فنی می کند.
نوجوانان را از یک طرف به محافظت در برابر صدمه و از طرف دیگر حمایت می کنند. آنها در پاسخ به سلامتی و بهزیستی خود نقش اساسی دارند. سیزدهمین برنامه عمومی کار WHO این موضوع را به رسمیت می شناسد و متعهد به همکاری با نوجوانان به عنوان شرکای اصلی برای بهبود سلامت نوجوانان است.