آیا تا به حال در مورد اتوکلاو کردن لولههای فالکون چیزی شنیدهاید؟ آیا میدانید تفاوت فالکون قابل اتوکلاو و فالکن غیرقابل اتوکلاو چیست؟ لولههای فالکون کاربردهای زیادی در آزمایشگاه دارند. از لولههای فالکون برای نگهداری نمونههای مایع در آزمایشگاه استفاده میشوند. در این مقاله در ابتدا مختصراً در مورد لولههای فالکون آزمایشگاهی صحبت میکنیم. سپس درمورد روش اتوکلاو این لولهها صحبت میکنیم و تفاوت لولههای قابل اتوکلاو و غیر قابل اتوکلاو را بررسی میکنیم.
لوله فالکون چیست؟ کاربرد لوله فالکن در آزمایشگاه
لولههای فالکون لولههای آزمایشگاهی هستند که کاربردهای بسیاری دارند. از جمله کاربردهای این لولهها در جداسازی DNA از محلول غلیظ باکتری، تصفیه و رسوب اسیدهای نوکلئیک، ذخیره نمونه و سانتریفیوژ رسوبات به کار میروند. این لولهها از پروپیلین شفاف ساخته شدهاند . در برابر الکلها و حلالهای آلی ملایم مقاوم هستند. این لولهها به دو شکل ته مخروطی و تهصاف هستند.
انتهای مخروطی لوله فالکون بهعنوان یک مزیت شناخته میشود. چرا که تمامی قطرات مایع به راحتی میتواند توسط سانتریفیوژ در انتهای لوله جمع گردند. ظرفیت ذخیره نمونه در فالکون ها بین ۱۰ تا ۵۰ میلیلیتر است. البته برای اندازهگیری دقیق باید از وسایل آزمایشگاهی دیگر مثل استوانه مدرج استفاده کرد. برخی از لولههای فالکون قابلیت اتوکلاو دارند که بسته به نوع لوله فالکون روی بسته بندی آنها درج شدهاست. لوله فالکون (فالکن) در انواع مختلفی وجود دارند. از جمله: لوله فالکون ۱۵ و ۱۰ سیسی پک استریل یا تک استریل، ۵۰ سیسی پایه دار استریل و غیر استریل، ۱۵و ۵۰ و ۱۰ سیسی Rnase free و …
اتوکلاو چیست و چرا لوله های فالکون اتوکلاو میشوند؟
همانطورکه میدانید اتوکلاو وسیلهای برای ضدعفونی کردن مواد و وسایل آزمایشگاهی است. از دستگاه اتوکلاو در مراکز بهداشت عمومی، آزمایشگاههای بالینی، تحقیقاتی و میکروبیولوژی که استریل کردن در آنها اهمیت دارد نیز استفاده میشود. دستگاه اتوکلاو با استفاده از بخار آب و فشار و دمای بالا وسایل و مواد را استریل میکند. لولههای فالکون از نظر قابلیت اتوکلاو کردن به دو دسته فالکون قابل اتوکلاو و فالکن غیرقابل اتوکلاو تقسیم میشوند.
لولههای فالکون غیر قابل اتوکلاو پس از مصرف دور ریخته میشوند؛ اما لوله های قابل اتوکلاو پس از مصرف در دستگاه اتوکلاو قرار میگیرند. این امر به منظور استریل شدن و از بین رفتن میکروبها و مواد باقی مانده انجام میشود تا این لولهها در مصارف بعدی کاملاً تمیز و استریل باشند. در ادامه به تفاوت فالکون قابل اتوکلاو و فالکن غیرقابل اتوکلاو میپردازیم.
روش صحیح اتوکلاو کردن وسایل آزمایشگاهی
هنگام کار با دستگاه اتوکلاو قرار دادن مواد و وسایل با فاصله در کنار هم، باعث میشود که حرارت در داخل دستگاه بهصورت آزادانه چرخش پیدا کند. اندازه آب درون دستگاه بسیار مهم است، بنابراین باید دقت کرد که هرگز این دستگاه زیاد پر نشود.
از نکاتی که باید به آن توجه داشت این است که دستگاه تا لبه حامل، باید با آب مقطر پر شود. درب اتوکلاو باید بسته باشد و از سفت بودن پیچها اطمینان حاصل کنید. همچنین دقت کنید که واشر لاستیکی درب سالم باشد. پیچهای درب را پس از پایان کار دستگاه درصورتی که صدای سوت قطع شده باشد به آرامی باز کنید و مواد را تنها در صورتی از دستگاه خارج کنید که حتما خشک شده باشند.
برای اتوکلاو کردن مواد مایع مثل استریل کردن و آماده سازی انواع محیط کشتها مانند محیط کشت مانیتول آگار، مایع مورد نظر را درون ارلن ریخته و درب آن را محکم بسته و دور آن را فویل می پیچیم؛ سپس روی آن برچسب اتوکلاو میچسبانیم. پس از استریل شدن و اتمام کار اتوکلاو این برچسب به رنگ قهوهای و یا سیاه در میآید که نشان دهنده این است که مایع موردنظر کاملا استریل شده و آماده ریختن داخل پلیت است.
نحوه صحیح اتوکلاو لوله های فالکون:
برای اتوکلاو وسایل آزمایشگاهی مانند لوله های فالکون نیز به ترتیب پیش رو عمل میکنیم:
۱-دور لوله فالکون را فویل پیچیده و روی آن برچسب اتوکلاو میچسبانیم.
۲-لوله ها را درون اتوکلاو چیده و در دمای ۱۲۵ درجه سانتی گراد و فشار را روی ۱۵ قرار میدهیم.
۳-زمان را روی ۳۰ دقیقه قرار میدهیم.
تفاوت فالکون قابل اتوکلاو و فالکن غیرقابل اتوکلاو چیست؟
اتوکلاو کردن تجهیزات آزمایشگاهی بسیار پراهیمت است. زیرا در فرآیند اتوکلاو تمام میکروارگانسیمها از بین میروند و یکی از مطمئنترین روشهای استریل کردن وسایل و مواد آزمایشگاهی است. لوله های فالکون قابل اتوکلاو به این معنی هست که این لوله ها قابلیت چندبار مصرف بودن و قابلیت استریل شدن را دارد. در صورتی که لوله فالکن های غیر قابل اتوکلاو ، صرفا یکبار مصرف بوده و قابلیت اتوکلاو شدن را ندارند.
نتیچه گیری:
باتوجه به نوع مصرف و کارکرد لوله فالکونها از یکی از انواع این لولهها که شامل دو نوع قابل اتوکلاو و غیر قابل اتوکلاو است میتوان استفاده کرد. تفاوت فالکون قابل اتوکلاو و فالکن غیرقابل اتوکلاو در دفعات استفاده از این لولهها خلاصه میشود.
لوله های فالکون جز یکی از پرکاربردترین وسایل ازمایشگاهی هستند که برای نگه داری و استفاده در سانتریفیوژ نیز طراحی شدهاند. شما میتوانید از خدمات خرید لوله فالکون از شرکت سنا تشخیص آزما با قیمت مناسب بهره ببرید.