اخبار علمی پژوهشی

کرونا لامبدا چیست؟

کرونا لامبدا چیست و منشا آن از کجاست؟علائم ابتلا به کرونا لامبدا کدام است

پس از شیوع پاندمی بزرگ ویروس کرونا در سراسر دنیا، علاوه بر نحوه پیشگیری و درمان شاهد پیدایش سویه‌های جدید این ویروس نیز هستیم. گونه جدید این ویروس به نام لامبدا در ۲۹ کشور شناسایی‌شده است. گونه لامبدا اولین بار در دسامبر ۲۰۲۰ در کشور پرو  شناسایی شد. در ادامه میران انتقال‌پذیری و کشندگی کرونا لامبدا را بررسی می‌کنیم.

کرونا لامبدا چیست؟

سویه لامبدا با نام علمی C37، نخستین بار در پرو شناسایی شد. نمونه‌هایی از آن نیز در تاریخ دسامبر ۲۰۲۰ میلادی پیداشده .این ویروس، عامل ابتلای بیش از ۸۰ درصد از مبتلایان جدید در آمریکا جنوبی است. بر اساس اطلاعات سازمان جهانی بهداشت، کرونا لامبدا جهش‌های زیادی را در مفاهیم ژنی شامل می‌شود که می‌تواند به افزایش قابلیت سرایت‌پذیری و همچنین افزایش مقاومت آن در مقابل آنتی‌بادی‌ها منجر شود. همین مسئله باعث شده بسیاری از متخصصان سلامت، گونه اصلی کرونا و حتی گونه پلاس را فراموش کرده و هم‌اکنون تمام تمرکز خود را روی گونه لامبدا قرار دهند.

علائم ابتلا به کرونا لامبدا کدام است؟

به باور برخی از متخصصان عفونی علائم مبتلایان به کرونا لامبدا با دیگر سویه‌ها مشترک است. علائم اصلی شامل تب، سرفه خشک، تنگی نفس، گلودرد، اسهال، ورم ملتحمه، سردرد، از دست دادن حس بویایی و چشایی، بثورات پوستی یا تغییر رنگ انگشتان دست‌وپا است.

نقش تغذیه در ابتلا به کرونا

به اعتقاد دانشمندان، عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی ازجمله بیماری کووید ۱۹ دارد که با تغذیه مناسب تقویت می‌شود و یکی از عوامل افزایش میزان ابتلا به کرونای لامبدا، وجود بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت و بیماری‌های ریوی، قلبی، سوءتغذیه و نداشتن تغذیه صحیح است.

کمبود دریافت مواد غذایی و کمبود ویتامین‌هایی مانند ویتامین Cو Aو D و تضعیف سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلا به بیماری‌ها را افزایش می‌دهد. بنابراین مصرف روزانه منابع غذایی دارای ویتامین C مانند سبزی و سالاد همراه با غذا می‌تواند مقاومت بدن را در مقابل انواع بیماری‌ها ازجمله کرونا افزایش دهد.

همچنین میوه‌هایی مانند پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، کیوی و سبزی‌هایی مانند انواع کلم، گل‌کلم، شلغم، فلفل سبز، فلفل دلمه‌ای، جعفری، پیازچه، شاهی، گوجه‌فرنگی از منابع غذایی دارای ویتامین C محسوب می‌شوند. هویج، کدوحلوایی و سبزی‌های سبز تیره مانند اسفناج، برگ چغندر و برگ‌های تیره‌رنگ کاهو نیز از منابع خوب ویتامین A هستند.

شدت بیماری‌زایی گونه لامبدا از گونه‌های قبل بیشتر است.

واریانت لامبدا در آمریکای جنوبی شناسایی‌شده و مطالعه بر روی این جهش جدید ویروس کرونا در حال انجام است. طبق تحقیقات واریانت جدید کرونا تحت عنوان لامبدا از قدرت سرایت و انتقال بیماری بالاتری نسبت به جهش‌های قبلی برخوردار بوده و احتمالاً شدت بیماری‌زایی آن‌هم بیشتر از نوع‌های قبلی کرونا است. در حال حاضر کرونا دلتا و لامبدا با هم مقایسه می شوند.

لامبدا در کدام کشورهای اروپایی شناسایی‌شده‌اند؟

این‌گونه به‌سرعت در شیلی، آرژانتین، برزیل، کلمبیا، اکوادور و مکزیک در حال شیوع است. در اروپا نیز این‌گونه در کشورهای هلند، اسپانیا ، فرانسه و پرتغال گزارش‌شده است.

تحقیقات اخیر بر رویه سویه لامبدا، جهش‌های متعددی را در پروتئین اسپایک آن نشان می‌دهد. بخشی از ویروس که با سلول‌های انسانی در تماس است و به آن‌ها متصل می‌شود و آن‌ها را آلوده می‌کند.

کرونا لامبدا در ایران

تا به امروز گزارشی از ابتلا به گونه جدید لامبدا در ایران وجود ندارد. اما با توجه به بالا بودن مراودات بین‌الملل امکان ورود تمامی گونه‌های جدی از بیماری کووید ۱۹ به ایران وجود دارد. مانند زمان ابتدای شیوع همه‌گیر که بیماری تنها در کشور چین وجود داشت، اما پس از مدتی تمامی دنیا درگیر این ویروس شد. بنابراین به دلیل مسافرت و رفت‌وآمدهای موجود در سطح دنیا امکان ورود هر یک از گونه‌های بیماری کووید ۱۹ از هر کشور و نقطه‌ای در جهان به ایران وجود دارد.

نتیجه‌گیری:

تقریباً هرروز ایجاد تغییر در وضعیت ویروس کووید ۱۹ مشاهده می‌شود. مانند آلفا، دلتا، لامبدا و… اگر به گذشته دقت کنیم در ابتدا ویروس کووید ۱۹ وجود داشت و به‌مرورزمان سویه انگلیسی، آفریقایی، برزیلی و… شیوع پیدا کرد، بنابراین پیش‌بینی می‌شود در آینده نیز این روند ادامه داشته باشد و سویه‌های جدید ویروس باقدرت‌های متفاوت در انتقال و بیماری‌زایی به وجود آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *