اخبار علمی پژوهشی

با واکسن برکت آشنا شوید

واکسن برکت چیست؟ اثر بخشی واکسن برکت چقدر است؟ عوارض این واکسن چیست؟

پاندمی کرونا از زمان پیدایش، باعث ایجاد نگرانی در مردم دنیا شده‌است. از روزی که این بیماری به عنوان پاندمی گسترش پیدا کرد، محققان درصدد ساخت واکسن و یا عاملی هستند که میزان شیوع این بیماری را کمتر کند. تا امروز واکسن‌های متعددی در کشورهای مختلف ساخته شده‌است. همان‌طور که در کشور ما هم واکسن‌های متعددی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری ساخته شده‌است. یکی از انواع این واکسن‌ها، واکسن برکت است. در ادامه این مطلب می‌خواهیم در مورد واکسن ایرانی کووبرکت صحبت کنیم.

پیدایش واکسن کوو برکت

ایده ساخت واکسن کرونای ایرانی از اواخر بهمن سال ۱۳۹۸ در ذهن دانشمندان شکل گرفت، و از اواسط اسفند با توجه به نیاز جهانی به واکسیناسیون، پروژه ساخت واکسن کوو ایران برکت آغاز شده‌است.

کوو ایران برکت یک نمونه واکسن کووید-۱۹ است که توسط گروه صنعتی ایرانی شفا فارمد، از شرکت‌های وابسته به گروه دارویی برکت به مالکیت ستاد اجرایی فرمان امام تولید شده‌است. واکسن کوو ایران برکت، از سوی سازمان غذا و داروی ایران برای آزمایش انسانی نیز تاییدیه دریافت کرده و مورد تائید وزارت بهداشت نیز هست. این واکسن مجوز مصرف داخلی را در تاریخ ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ به دست آورد. اما این واکسن هنوز تایید سازمان جهانی بهداشت را دریافت نکرده‌است.

اثر بخشی واکسن برکت

طبق اطلاعات ارائه شده توسط دانشمندان ایرانی، میزان اثربخشی این واکسن برای واریانت‌های مختلف ویروس کرونا حدود ۸۰ درصد است. بنابراین واکسن ایرانی کرونا در میزان اثربخشی با واکسن چینی سینوفارم می‌تواند برابری کند.

عوارض واکسن برکت

واکسن‌برکت نیز مانند هر واکسن دیگری دارای عوارض است. عوارض احتمالی این واکسن شامل موارد زیر است:

  • احساس درد در محل دریافت واکسن
  • تب خفیف
  • سردرد
  • خستگی
  • دردهای عضلانی
  • دردهای مفصلی
  • اسهال
  • احساس لرزش بدن
  • متورم شدن غدد لنفاوی زیربغل

در صورتی که هر یک از این علائم را تجربه می‌کنید، بهتر است استراحت کنید و مایعات کافی مصرف کنید. اما توجه داشته باشید که علائم واکسن معمولا طی چند روز از بین می‌رود. بنابراین اگر مدت زمان بروز علائم طولانی شد، بهتر است برای اطمینان بیشتر حال خود را با پزشکتان در میان بگذارید.

همچنین توجه داشته باشید که داشتن علائمی مانند گلودرد، آبریزش بینی و یا سرفه جزو عوارض هیچ یک از واکسن‌های کرونا اعم از فایزر، مدرنا، سینوفارم، آسترازنکا و کوو ایران برکت نیستند.

واکسن برکت یا سینوفارم؟

ساختار این دو واکسن به طورکلی شبیه یکدیگر است. هر دو برای تقویت سیستم ایمنی، از ویروس‌های غیرفعال یا کشته شده کرونا استفاده می‌کنند. واکسن برکت از ویروس کرونایی ساخته شده که توسط مواد شیمیایی ضعیف یا کشته شده‌است که شبیه به نحوه ایمن‌سازی واکسن فلج اطفال است.

ساختار واکسن سینوفارم نیز مانند انواع واکسن‌های سنتی دیگر مبتنی بر یک ویروس غیرفعال است. چنین واکسن‌هایی که واکسن غیرفعال نامیده می‌شوند و برای دهه‌ها آزمایش شده اند با موفقیت در برابر بیماری‌هایی مانند دیفتری، هپاتیت، فلج اطفال، سیاه سرفه و کزاز استفاده شده‌اند.

نتیجه‌گیری:

همان‌طور که گفتیم واکسن‌های متفاوتی برای مقابله با ویروس کرونا ساخته شده‌است. در ایران نیز چند نوع واکسن از شرکت‌های متفاوت ساخته شده‌است. یکی از انواع این واکسن‌ها، واکسن کوو برکت ایرانی است. در حال حاضر واکسن کرونا در مراکز مختلف در حال ارائه است. واکسن کرونا ایرانی کوو برکت متعلق به شرکت شفا فارمد است.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *